Poseidon och Göteborgs konstmuseum vid Götaplatsen. Arkivbild.
Poseidon och Göteborgs konstmuseum vid Götaplatsen. Arkivbild.

Göteborgs konstmuseum blir årets museum

Framåtanda kombinerad med en stor konstsamling har gett resultat. Den klassiska institutionen på Götaplatsen utses till Årets museum för att man "lyfter museet in samtiden och ger historisk relief till dagens samhällsfrågor".

ANNONS
|

Göteborgs konstmuseum får utmärkelsen av Sveriges museer och Svenska ICOM (International Council of Museums). I motiveringen lyfter juryn bland annat fram hur museet använder sin stora och breda konstsamling på nyskapande och inkluderande vis.

"Med ett brett anslag i programverksamhet och ett utökat konstbegrepp lyfter museet in samtiden och ger historisk relief till dagens samhällsfrågor", skriver man.

Skissernas museum i Lund och The Glass Factory i Boda var också nominerade i år.

"Det har varit en riktig ynnest att få ta del av kreativiteten och framåtandan hos de tre finalisterna. Att utse en vinnare var verkligen inte ett lätt jobb", säger juryledamoten Elina Nygård från Svenska ICOM enligt ett pressmeddelande.

ANNONS

Utmärkelsen delades ut under Museernas vårmöte som i år hålls i Malmö 17–19 april. Priset, som delas ut för 22:a gången, består av ett diplom och ett vandringspris bestående av en glasskulptur av Bertil Vallien.

Förra året vann Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm och året dessförinnan Tekniska museet Stockholm.

TT

ANNONS