Fullt upp för hjältar och demoner

Man kan springa på en och annan kändis, som Billy Boyd, Pippin i Sagan om ringen eller Samantha Fox som slog igenom på 80-talet, under Scifiworld i Göteborg nu i helgen. Men mest stämning ger alla utklädda entusiaster runt om på mässgolvet.

ANNONS
|

Popcorndoften slår emot oss två steg innanför entrén och en provkarta av sciencefictionvärlden breder ut sig. Förstås handlar en del om att sälja eller köpa prylar, men också om att möta eller själv klä ut sig till sina hjältar från spel- och filmvärlden. Star Wars-referenserna är många, Darth Vader gör high five med barnen, det hålls ljussabelträning, Jabba the Hutt-kopian i fullformat väller ut sin kropp för fotografering, men även profiler från andra håll tar plats på mässan. Vid fikabordet sitter till exempel Optimus Prime (David Nordby) från Transformers och pustar ut med Noble 6 (Jonathan Svensson) från spelet Halo: Reach.

ANNONS

Vann med Star Guardian Lulu

Strax intill kliver Lisa Moberg från Göteborg just av scenen i cosplay-tävlingen med en pokal i handen, prisad i sin allra första kostymtävling. Cosplay är kortform för costume play, och det går att tävla både i internationella klasser och i SM, men den här mässvarianten är en tävling i något mindre skala. Lisa Moberg är lika glad för det, hennes gröna och guldiga gestaltning av Star Guardian Lulu från tv-spelet League of Legends har tagit henne ungefär 500 timmar att skapa. - Jag älskar cosplay! Jag är en kreativ person och med detta får man lära sig så mycket; måla, sy, mask, ja, och om elektricitet. Men det krävs både pengar, tid, verktyg och kontakter, så det tog ett tag innan jag kunde dra igång, säger Lisa och berättar att hon snart startar en lokalförening för cosplay-intresserade i Göteborg.

Rickard Hansen är på mässan tillsammans med sönerna Birk, 5 år och Vide, 3 år. De har åkt från Svenljunga och sönerna är misstänkt lika små kopior av Chewbacca och Hulken . - Han sa att han ville vara Chewbacca, jag tänkte hur ska jag lösa en sån kostym, men jag hittade en på nätet, säger Rickard, medan sönerna väljer godisklubbor instoppade i Stormtroopers från Star Wars.

ANNONS

Han är inte ensam om att ha tagit med sig barnen till mässan, det är gott som små utklädda hulkar och dessutom siktas åtminstone en Harry Potter i vimlet. Tommie Linderoth har tagit med sig sonen Robin som är fem år, som har ett eget ljussabelsvärd i handen, ett likadant som Darth Vader har i filmerna. Inte undra på att den store svartklädde ikonen ville gör en high five med Robin lite tidigare.

Stor i Indien

En stund senare intervjuas Samantha Fox från scenen. Fox, som numera kallas för "Page 3-legend" i brittisk press, slog igenom med Touch me på 80-talet, fyllde 50 förra året och förlorade sin partner Myra Stratton i cancer för två år sedan, berättar att hon har en stor skara fans i Indien och att hon slagit rekord där med över 70 000 i publiken tre kvällar i rad. Dessutom avslöjar hon att första biofilmen hon såg var på en date som tioåring. Vilken film? Star Wars.

Läs mer: Stjärnorna på plats

Fakta: Scifiworld pågår på Svenska Mässan 8-9 april.

ANNONS