Fredrik "Benke" Rydman tar Nötknäpparen till Göteborg

Sveriges meste koreograf tar sin hyllade tolkning av dansklassikern Nötknäpparen till Lorensbergsteatern i januari.

ANNONS
|

Vad håller du på med just nu?

- Jag är igång med koreografin till Danny Saucedos show på Hamburger börs som har premiär i januari.

I vinter ger du också Eldfågeln på Göteborgsoperan. Ska du flytta hit för gott?

- Hehe, nja. Jag trivs bra i Göteborg, men det känns ändå som att Stockholm är det enda stället där man kan bo i Sverige om man vill hålla på med dans.

Beskriv din Nötknäppare med tre ord!

- Rolig, fantasifull och överraskande.

Du har kallat Nötknäpparen för "En usel historia med fantastisk musik". Vad är uselt?

ANNONS

- Det är ju en jätteusel historia, det finns ingen antagonist, ingen att kämpa emot. Flickan Clara får en nötknäppardocka som växer och visar sig vara en prins. Han tar med henne till godislandet och så är allt bara bra. Hela andra akten går de bara runt och njuter.

Din Nötknäppare är en berättelse om hemlöshet och barn på flykt. Hur fick du idén?

- Det var ett reportage på radion om två tiggare som fick en nallebjörn på gatan. En reporter frågade varför de blev så glada, vill de inte hellre få pengar? De svarade "Nu kan vi skicka hem den till vår dotter som bor på en soptipp i Rumänien".

Oj.

- Ja, det var så starkt och satte igång en massa tankar hos mig. Barn ska inte behöva vara utan sina föräldrar. Sedan spann jag vidare så berättelsen handlar om Claras kamp för att hitta tillbaka till sina föräldrar.

Tjajkovskij blandas med musik av Danny Saucedo och Anna Ternheim. Varför?

- Jag gjorde som med Svansjön, jag kände att det var lyckat. Jag har med mig en hiphoptradition där man tar bitar, hackar upp och blandar till sin egen version. Jag är inte trogen scenerna heller. Jag kastar runt det mesta.

ANNONS

Kan barn se på Nötknäpparen?

- Absolut. Jag tror att vi hade en åldersgräns på fem år i Stockholm. Om man presenterar det på rätt sätt har barn inga problem att ta till sig historien. Min ambition var att det skulle vara som att kolla på de bästa Pixarfilmerna, där både barn och vuxna kan hitta något de gillar.

Fotnot: Nötknäpparen ges 6, 7, 8, 11, 12, 13 och 14 januari. Biljettsläpp 20 oktober.

ANNONS