Fredrik Backman. Författaren gjorde stor succé med En man som heter Ove, är översatt till 40 språk, gav tidigare i år ut Vi mot er, en fristående uppföljare till Björnstad.
Fredrik Backman. Författaren gjorde stor succé med En man som heter Ove, är översatt till 40 språk, gav tidigare i år ut Vi mot er, en fristående uppföljare till Björnstad.

Fredrik Backmans tonfall passar utmärkt

Fredrik Backmans julnovell Ditt livs affär får oss att fundera över stora frågor och framförallt att känna. Maria Näslund har läst.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Julen är som bekant högtid för berättelser om godhet, om att inse vad som är viktigt på riktigt i livet. Charles Dickens En julsaga om den snåle och elake Scrooge som blir snäll efter ett möte med tre vålnader, återkommer ständigt i nya versioner och vårt årliga behov av hopp och tro lär inte sina i första taget.

Inte så konstigt då att Fredrik Backmans julnovell, publicerad i Helsingborgs Dagblad på julafton för ett år sedan, nu kommit ut i en liten inbunden version med en stämningsfull och snötäckt gran på omslaget. Berättelsen utgår från en 45-årig man som ställs inför sitt svåraste beslut; vem är han beredd att offra livet för – och hur påverkas beslutet om ingen kommer att minnas honom? Och vad är egentligen skillnaden på att vara beredd att dö för och att ge sitt liv för någon? Döden i Ditt livs affär är en grå kvinna med stickad tröja och en pärm under armen, men hon har också humor: ”Jag är inte döden, muttrade hon. Jag ÄR inte mitt jobb.”

ANNONS

Backman, mest känd för sin storsäljare En man som heter Ove, är något av en expert på att skildra människans tvivel och inre mörker – utan att tappa kontakten med humorn. Hans språk går att identifiera på några sekunder, på gott och ont. Ibland blir den ständigt sanningssägande tonen i hans böcker tjatig, men i den här julsagan passar den utmärkt. Han trycker på rätt knappar, får oss att fundera över stora frågor och framförallt att känna. Det är egentligen en mycket sorgligare historia än den om Scrooge, men här finns också hopp och möjligheten att få ställa saker till rätta – om än till ett högt pris.

I förordet förklarar författaren hur berättelsen kom till, vad han tänker att den handlar om och han påpekar att det är första gången han skriver en historia som utspelar sig i hemstaden Helsingborg. Det är en varudeklaration jag hade kunnat vara utan; den här sagan klarar sig fint på egen hand. Däremot tycker jag att illustratörens namn gott hade kunnat få plats på omslaget: Ella Laytham.

ANNONS