Freddie Wadling begravs

Freddie Wadling begravs i Vasakyrkan i en svart kista under ett fång av röda rosor. Hustrun Bellas hjärtformade hälsning till maken bär texten "In Eternity".

ANNONS
|

Idag skulle han fyllt 65 år om han hade fått leva. I stället begravs Freddie Wadling i dag i musikens tecken. Sol och regnmoln avlöser varandra över Vasakyrkan, uppförd 1909 med sina väldiga sidoskepp och ett torn i sydväst.

Kyrkanfylls med gäster. Allt från Emrik till Carl Einar Häckner i svart skinnpaj, Henryk Lipp som startade Blue for two tillsammans med Freddie Wadling och massor med andra nära och kära, anhöriga och musikerkollegor.

Skådespelerskan Stina Ekblad prövar ljudet inför begravningsakten.Ett tjugotal vackra blomsterarrangemang omgärdar den svarta kistan i mitten. Hälsningarna avlöser varandra på sidenbanden "Love will last for ever" och"Älskade Freddie. Farväl".Mest central är hustrun Bellas hjärtformade sista hälsning som hon har designat själv. Vackert rödskimrande av rönnbär och nypon, med en vit lilja i mitten och inslag av dunkelt blå musselskal.

ANNONS

Till vänster strax intill predikstolen tronar ett av Freddie Wadlings egna konstverk från vårens utställning: en tecknad robot i blått, med en flimrande bildskärm istället för ansikte och utropet "no!"

Begravningsakten hålls av prästenBengt Inghammar ochinleds med The body breakup,Anna von Hausswolff framför sitt orgelstycke live, Stina Ekblad läser dikten Var är den vän som överallt jag söker av Johan Olof Wallinoch akten avslutas med Freddie Wadlings eget musikstycke Walk.PsalmernaMin själ, dig gläd och Blott en dag, ett ögonblick i sänderkommer att framföras, den sistnämnda av Frälsningsarmén. Därefter får vännernata avsked till stillsam musik: Goldbergvariationerna av Johan Sebastian Bach.Även Philip Glass stycke Window of appearance spelas strax efter överlåtelsen.

ANNONS