Lotta Lekvall, vd för Folkteatern, som dubblade biljettintäkterna och besökarantalet på ett år.
Lotta Lekvall, vd för Folkteatern, som dubblade biljettintäkterna och besökarantalet på ett år. Bild: Maria Steén

Folkteatern dubblade biljettintäkterna

Efter ett turbulent år med vräkningshot, protester och en infekterad hyrestvist går det oväntat bra för Folkteatern. De har dubblat både besökarantalet och biljettintäkterna jämfört med förra året.

ANNONS

– Det är helt fantastiskt. Huvudanledningen är att vi har haft ett starkt konstnärligt år, med det arbete som vår konstnärliga ledare Frida Röhl har gjort, säger vd:n Lotta Lekvall.

När Folkteatern summerar året har de haft 27 500 besökare under 2023. Det är nästan en fördubbling från 2022, då de hade 15 000 besökare.

Dessutom hade de tre miljoner kronor i biljettintäkter 2023, vilket är dubbelt så mycket som 2022 då biljettintäkterna låg på 1,5 miljoner. Det betyder att de är tillbaka på ungefär samma nivå som innan pandemin.

– Publiken har börjat komma tillbaka efter pandemin. Vi märkte ett högre biljettryck under senvåren och sedan har det fortsatt. Vi har haft en stark repertoar och Folkteatern har varit omskriven på grund av vår hyressituation.

ANNONS

Folkteatern blir kvar

Hyresvärden Folkets hus meddelade i oktober 2022 att de skulle höja Folkteaterns hyra kraftigt.

Vd:n Lotta Lekvall sa då till GP att ”en så radikalt mycket högre hyra har teatern ingen möjlighet att betala".

Efter det följde en utdragen konflikt som inbegrep vräkningshot, advokater som kopplades in, demonstration och upprop som spreds både i Sverige och Europa för att rädda Folkteatern.

Men så i november 2023 stod det klart att Folkteatern och Folkets hus kommit överens om hyresnivån och skulle teckna ett nytt tioårigt hyreskontrakt.

Att Folkteatern dubblat biljettintäkterna till tre miljoner år 2023, kan jämföras med att de hade biljettintäkter på 2,9 miljoner år 2019 samt 24 000 besökare. Samtidigt har inflationen länge varit hög och många kulturinstitutioner, däribland Göteborgsoperan, går back och måste därför göra stora besparingar.

– Det är kris i samhället och ekonomin, men vi ser samtidigt ett stort intresse för teaterkonsten, det får vi vara väldigt glada för och arbeta vidare med, säger Lotta Lekvall.

Ser optimistiskt på nästa år

Förutom sina egenproducerade föreställningar har Folkteatern även haft många gästspel och samarbetat med bland annat Way Out West, något som Lotta Lekvall lyfter som bidragande till publikens intresse. Men hon tror också att teatern har en särskild roll i Göteborg.

ANNONS

– Folkteatern har en central plats i mångas hjärtan, den har legat vid Järntorget i över 60 år och har en historia av att vara en samhällsengagerande teater.

Hon är hoppfull även inför 2024.

– Att spela teater är ett mått av risktagande, man kan aldrig förutsäga hur publiken ser på repertoaren. Men vi själva går in i det nya året med mycket optimism, säger Lotta Lekvall.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Folkteatern blir kvar i tio år – skriver nytt hyreskontrakt

LÄS MER:Det säger sig självt att hyreshöjningarna för kulturen är bisarra

LÄS MER:Recension: ”Nuckan” på Folkteatern

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS