Flummigt och galet på Ebbots ark

Inspelningarna av SVT:s nya underhållningsprogram Ebbots ark pågår för fullt längs med västkusten. GP mötte några av gästerna, bland klipporna på Käringön.

ANNONS
|

–Det har verkligen varit så kul sedan första sekunden, säger Veronica Maggio, som är en av de medverkande.

Ebbot Lundberg och hans gäster har samlats på en lokal krog på Käringön för att spela in ett av avsnitten i det nya SVT-programmet. Trots mulet väder och en rejäl snålblåst verkar samtliga vara vid gott humör, och från bryggan hörs en helt ny version av proggklassikern Doin' the omoralisk schlagerfestival. Den framförs av ingen mindre än Veronica Maggio, som kämpat med att behålla lugnet inför framträdandet.

– Väldigt nervöst har det varit. Dels är det inte min egen låt och så är det inte mina egna musiker som jag spelar med heller. Men jag har inte haft så kul på länge. Vi har bara druckit punsch och haft hur roligt som helst, säger hon.

ANNONS

Mindre uppstyrt än andra program

Programmet Ebbots ark är SVT:s nya underhållningssatsning med Ebbot Lundberg som programledare. Under avsnittens gång träffar vi artister och andra svenska kändisar som umgås, äter, dricker och spelar musik i västsvensk skärgårdsmiljö. Konceptet låter kanske inte helt främmande för den som sett Så mycket bättre, Pluras kök eller Mia på Grötö. Men enligt Ebbot Lundberg, som tidigare har varit gäst och medverkande i flera av nämnda program, har Ebbots ark ändå något helt eget att erbjuda.

–Det är mindre uppstyrt och mer spontant. Det har känts väldigt naturligt när vi spelat in. Låtarna vi gör är sådana som vi lyssnat mycket på under barndomen eller uppväxten och som betytt mycket för oss, säger han.

Ebbot Lundberg berättar att han inte har varit på just Käringön på 20 år, men att han har många barndomsminnen från platsen. Rollen som programledare är dessutom helt ny för rocksångaren

Ebbot Lundberg. Men enligt honom själv har han inte gått in i någon ledarroll på båten Weskust, där stora delar av programmet spelas in.

–Nej, jag är inte som något slags kapten eller så. Jag ser mig mer som en iakttagare som inflikar lite här och där, säger han.

Sprutade smink på varandra

Och hittills är han väldigt nöjd med gästerna.

ANNONS

–Vi klickade direkt och öppnade upp oss förvånansvärt snabbt. Det är väldigt intressant och kreativt att vara här. Det uppstår så mycket energi som inte riktigt vet vart den ska ta vägen. I går kväll fick vi något slags skrattattack när vi kom till hotellet. Vi började spruta smink på varandra helt plötsligt. Vi var liksom så trötta av allt så vi bara gav upp, säger han.

I samma program som Veronica Maggio medverkar också komikern Per Andersson och artisten Emil "Loney Dear" Svanängen som bland annat framför en känslofylld version av Depeche Mode-låten Precious. Även Per Andersson sjunger i programmet, något som han inte är helt bekväm med.

–Det är mer läskigt än kul måste jag säga, även om vi har fått ett fantastiskt mottagande här. Det är helt klart en viss press. Arenarock är ju inte min arena, säger han lite vitsigt.

Och just det vitsiga verkar ha blivit något av ett signum under programmets gång.

–Ja, så har det varit hela tiden. Sedan har det liksom accentuerats lite, kanske på grund av att Per är här. Det är tur att inte Peter Apelgren är här också för då tror jag att vi hade tappat verklighetsuppfattningen, säger Ebbot Lundberg.

ANNONS

"Han är skönt flummig"

Även Veronica Maggio beskriver stämningen som uppsluppen, och liknar den vid att hänga i en loge med andra artister på en festival. Men hon är inte säker på att hon hade ställt upp i programmet om det inte vore för att just Ebbot Lundberg är programledare.

–Jag är alltid lite skeptisk när någon vill att jag ska vara med i tv. Men det känns så kul med Ebbot. Han är skön och lite flummig, men det blir liksom inte en sådan där känslogegga av det, säger hon.

Ebbots ark

Ebbots ark sänds i fem avsnitt i SVT, med start i september. Programmet har spelats in på Brännö, Donsö, Åstol, Marstrand, Smögen och Käringön.

Arken gästas av Veronica Maggio, Per Andersson, Emil "Loney Dear" Svanängen, Miriam Bryant, Kapten Röd, Ane Brun, Tommy Körberg, Loreen, Adam Pålsson, Joy M'Batha, Lasse Holm, Rebecca & Fiona, Ola Salo, Hurula, Annika Norlin.

ANNONS