Finalen: Allsången är bättre än någonsin

Det åttonde och sista Lotta på Liseberg bjöd på både folkkärt och frigörelse – och givetvis allsång.

ANNONS
|

Strax före kamerorna går igång denna avslutningskväll för Lotta på Liseberg travar allsångsledaren ut i publiken.

– Jag måste säga hejdå till en som är här för sista gången idag, och går i pension, säger Lotta Engberg.

Den blivande pensionären är assistenthunden Izzy och vi bjuds på en liten trudelutt, om att man ska ha hundar, i stället för husvagn.

Och sedan är det igång. Tillsammans inleder Lotta Engberg och Lasse Berghagen med signaturmelodin Vi sätter färg på Liseberg – som Berghagen också har skrivit. Över ett decennium efter att han slutat på Allsång på Skansen, känns han fortfarande mest allsång i Sverige (förlåt Lotta). Men visst gör de det extra utmärkt ihop. Slå upp ordet folkkär så finns det en bild på Lasse och Lotta tillsammans där.

ANNONS

Därefter är det dags för Helsingborgska Smith & Thell som kör Statue (the pills song) från nya EP:n Statue. Duon signades i våras till det amerikanska skivbolaget Def Jam där bland annat Kanye West och Big Sean huserar. Men kanske är det orättvist att nämna de namnen i sammanhanget.

Så får vi ett smakprov från After Dark på vad som händer på Rondo i höst. Och att Christer Lindarw är ett underhållningsproffs märks även på Lisebergsscenen denna afton.

I början av sommaren släppte Idol- och melodifestivalsångerskan Molly Pettersson Hammar nya singeln Liberate tillsammans med ett brev om att frigöra sig från alla skeva kvinnliga ideal och inte tona ner sig själv. Det gör Molly definitivt inte denna kväll, tvärtom. För att citera Lotta "Hör ni vilken bra röst hon har?" Liberate är dessutom ännu mindre melodifestival än Mollys tidigare låtar, och vem vet kanske håller hon även på att frigöra sig från Eurovision.

Visst märks det att det är sista kvällen. Allsången är faktiskt bättre än någonsin – som om folk vill sjunga av sig ordentligt inför hösten. Och så är det ju sol.

Om det är så att Lotta och Way out West-arrangören Luger har förhandlat med vädergudarna så kan vi konstatera att Lotta vann. (Men kanske är det inte mer än rättvist, för visst har det regnat nästan varje måndag i sommar?)

ANNONS

Då är bara frågan vad allsångsgudarna har att säga om nästa sommar. TV4 kan i dagsläget inte lämna något besked om 2017, men Lotta Engberg själv verkar i alla fall helt inställd på ytterligare en till sommar på Liseberg.

ANNONS