Dödsföraktande. Aktivisterna och journalisterna i filmen City of ghosts riskerar dagligen sina liv medan de filmar och rapporterar om bestialiska övergrepp och våldsdåd i den av IS belägrade syriska staden Raqqa. Bild: Nonstop Entertainment
Dödsföraktande. Aktivisterna och journalisterna i filmen City of ghosts riskerar dagligen sina liv medan de filmar och rapporterar om bestialiska övergrepp och våldsdåd i den av IS belägrade syriska staden Raqqa. Bild: Nonstop Entertainment

Unik Syrienfilm går rakt in i hjärtat

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

De medverkande är en grupp helt vanliga syrier mellan 20 och 30 år, som en gång älskade hemstaden Raqqa, och aldrig trodde att de skulle komma att leva under konstant dödshot från IS.

Mohamed, mattelärare på gymnasiet, berättar att droppen blev när en elev greps mitt under en lektion, fördes bort och torterades. "Jag kunde inte stå tyst längre". Hamoud älskade att filma, och fick adrenalinkickar av att vara i stormens öga under rebellernas protester mot Assad. Aziz pluggade på universitetet, gillade att festa och var totalt ointresserad av politik. Nyligen besökte han Way out west i Göteborgdär filmen hade smygpremiärför att berättaom situationen i Raqqa.

ANNONS

Med den arabiska våren kom hoppet och frihetsdrömmarna. När femton skolbarn greps och torterades för att de skanderat "Folket vill se regimen falla" ställdes situationen på sin spets. Assad störtades men triumferna uteblev när en diktatur bara ersattes av en annan, än mer våldsbejakande.

Raqqa isolerades snabbt

Den 5 juli 2015 intog IS-soldater med kors och k-pistar Raqqa och utropade ett kalifat. Nästan omedelbart skärmades staden av från omvärlden och organisationen IS började skipa sin egen brutala rättvisa. Regimkritiker avrättades offentligt, kastades från hustak. Lik skändades och lemlästades, kroppsdelar spetsades på pålar. City of ghosts ger oss den ocensurerade versionen av händelseförloppet, med en unik möjlighet att se fanatismen inifrån.

Tillsammans startar aktivisterna den hemliga gruppen Raqqa is being slaughtered silently (RBSS). De utbildas i journalistik av syriske filmaren och redaktören Naji al-Jerf som senare i filmen blir skjuten av IS på en öppen gata i Turkiet.

Målet är att skapa medvetenhet hos Raqqas invånare. Då varken arabiska eller engelskspråkiga media rappporterar om Raqqa startar gruppen snabbt också en Facebooksida för att låta världen få veta vad som pågår bakom IS förskönande propaganda-kulisser.

IS dödar systematiskt journalister

IS reagerar starkt på kampanjen och börjar förfölja gruppens medlemmar. Många unga aktivister skjuts eller halshuggs i sina hem. Grundarna ställs inför valet att fly eller dö. De reser till hemliga gömställen i Turkiet och Tyskland. Därifrån kommunicerar de nu med källor inne i Syrien: dödsföraktande aktivister som trots bristfällig teknik och uppkoppling fortsätter rapportera inifrån Raqqa.

ANNONS

Nyheterna läggs ut i sociala medier av den externa gruppen. Spår som riskerar att röja källorna i Syrien raderas.

Den Oscarsnominerade filmaren Matthew Heineman kommer nära, får journalisterna att berätta om sin utsatthet, rädsla och personliga förluster av nära och kära. Kasten är tvära mellan en glamorös journalistbankett i New York där RBSS tilldelas 2015 års internationella pressfrihetspris och scenerna då Hamoud och hans bror ser en video där deras far arkebuseras av IS i skrämselsyfte.

Dokumentären lyfter fram IS mediastrategier och förkärlek för Hollywoodestetik. Den visar också att situationen i ett främlingsfientligt Europa kan vara lika skrämmande som den i Raqqa.

Ett snöbollskrig i Berlin eller glädjen över ett nyfött barn ger hopp mitt i all förtvivlan.

Enkelt och rättframt skissas här en bakgrund till dagens oacceptabla politiska situation. I veckan rapporterade AFP om nya strider i Raqqa. 64 personer dödades då inom ett dygn.

Titta också på:

Bortom Lampedusa (Gianfranco Rosi, 2016)

The act of killing (Joshua Oppenheimer, 2012)

Burma VJ (Anders Østergaard, 2009)…

ANNONS