Tjuvjägaren: "En kulturinsats"

Grottmänniskor i 1910-talets Sverige? Jadå. Lasse och Inga hette de, och i fredags hade filmen om deras liv premiär på Bio Roy i Göteborg. GP tog en fika i stan med regissören och huvudrollsinnehavarna för att få veta mer.

ANNONS
|

Det påstås ibland att de sista grottmänniskorna flyttade ut för omkring 8 000 år sedan. I Götene har man alltid vetat bättre.

Under fredagkvällen var det premiär för gräsrotsfinansierade filmen Tjuvjägaren, om Lasse och Inga som fram till 1900-talets början bodde i skogarna utanför Husaby – i en fjorton kvadratmeter stor grotta.

– Det är verkligen konstigt att ingen har kommit på idén förut, säger Ylva Lööf som spelar hustrun Inga i filmen.

"Blev eld och lågor"

I övriga Sverige må berättelsen om det egensinniga paret vara nästan helt okänd, men för henne, som är uppvuxen åtta kilometer från grottan, hörde den till barndomens mest spännande historier.

ANNONS

– Jag blev eld och lågor när Niklas ringde och tipsade mig om projektet. Och det bästa? Att jag skulle få spela på min barndomsdialekt. Det gör man ju i princip aldrig.

Niklas, det är Niklas Falk det. Den göteborgsborne skådespelaren som kanske är mest känd som kyrkoherden Stig i filmerna Så som i himmelen och Så ock på jorden (där han för övrigt spelade tillsammans med Ylva Lööf). För sin huvudroll i indiefilmen Tjuvjägaren har han gått med på en ordentlig lönesänkning. Men det bekymrar honom inte.

– Jag ser det som en kulturinsats, som när andra sköter om hembygdsgårdar eller anordnar jordbruksutställningar, säger han. Det här är folkhistoria och verkligen värt att berättas.

Vad var det i rollen som lockade dig?

Niklas Falk funderar.

– Det var mer omständigheterna än rollen. Vi skådespelare får ju sällan i arbetet stöta på människor som livnär sig inom andra fält, och som är med i projektet för att de brinner för berättandet eller amatörteatern.

– Inspelningen gjordes med små ekonomiska medel, och när man ser resultatet blir man imponerad. Det är resultatet av människors otroliga vilja, engagemang och intresse, allt från statister till klädskapare, ja, hela produktionsräckan.

När vännerna Ylva och Niklas talar gör de hela tiden gester åt den unge mannen vid deras sida; John Tornblad, 31, en Trollhättanbaserad regissör som med Tjuvjägaren gör sin första långfilm. Ylva Lööf mimar ordet ”geni”, och Niklas Falk lovordar att regissören låter berättandet i filmen om Lasse och Inga får ta sin tid.

ANNONS

– Jag och fotograferna pratade mycket om det, förklarar John. Att hitta stillheten i narrativet och låta naturen ta plats var viktigt, eftersom de två personerna i princip var ett med skogen. Historien måste få vila i det.

Illa omtyckt tjuvjägare

Själv kom han för första gången i kontakt med berättelserna om Lasse och Inga när han var med i en teatergrupp i Götene-trakten. De livkraftiga anekdoterna om tjuvjägaren som var så illa omtyckt i sin by att han inte kunde få en bostad, och hans milda hustru som längtade efter samvaron i byn, hade någonting alldeles särskilt. Och att lokalinvånarna också är förtjusta i skrönorna om Lasse – för mycket av det som finns bevarat, som myten att tjuvjägaren kunde kontrollera väder och vind, är just skrönor, ofta med ursprung hos Lasse själv – märks inte minst på hur stort engagemanget har varit.

– Det har varit överväldigande. Alla kan göra någonting, tänkte vi. Är man inredningsarkitekt har man också kunskaper inom scenografi, och så vidare. Det viktigaste har varit entusiasm, säger John Tornblad.

– Vi hade till och med en läkare! säger Ylva Lööf. Min gamla kompis, vars make spelar greven i filmen. När en kameraman svimmade av fick hon rycka in. Inga andra filminspelningar i Sverige har en sådan lyx.

ANNONS

Tjuvjägaren

Filmen är inspirerad av kinnekullehistorien om jägaren Lasse i Berget som stod upp mot överheterna för sin rätt att få jaga i slutet av 1890-talet. Han och hans fru Inga bröt sig loss från samhället och bosatte sig i en grotta i skogen. Därefter har de ofta kallats för Sveriges sista grottmänniskor.

I rollerna hittas bland andra Niklas Falk, Ylva Lööf, Ingemar Carlehed och Sven-Åke Gustavsson. Bakom arbetet står produktionsbolaget Affekt film.

Visas 4-10 november på Bio Roy i Göteborg.

ANNONS