Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Stenhård konkurrens i Cannes

Det är veteranernas år på prestigefyllda Cannes-festivalen.

Tredje gången gillt för Woody Allen. Än en gång inviger han filmfestivalen i Cannes med ett svulstigt kärleksdrama. Denna gång i 1930-talets Hollywood.

Onsdag kväll paraderar filmstjärnorna inför smattrande kamerablixtar längs Croisetten, strandpromenaden i Cannes, uppför den röda mattan och in på biografen Grand Théâtre Lumière. Årets öppningsfilm är Woody Allens romantiska komedi i filmisk miljö: Café society, med Kristen Steward och Jesse Eisenberg i huvudrollerna.

För tredje gången får Woody Allen öppna den prestigefyllda filmfesten vilket gör honom historisk som regissör. Och med den nya filmen – som visas utom tävlan – tar han sitt första kliv in i digitalteknikens era. Filmfotograf är i det här fallet ingen mindre än trefaldigt Oscarsbelönade Vittorio Storaro, som på 1970-talet filmade Francis Ford Coppolas episka krigsfilm Apocalypse now.

Mängden kända regissörer som i år återkommer till Cannes för att konkurrera i huvudtävlingen imponerar. Kanadensiske Xavier Dolan, som var Cannesjuryns ordförande i fjol och vars senaste långfilm Mamma året dessförinnan vann juryns pris, är tillbaka med författar-dramat It's only the end of the world (Det är bara världens undergång) med Marion Cotillard, Lea Seydoux och Vincent Cassel.

Spanske Pedro Almodóvar tävlar för fjärde gången, nu med dramat Julieta, inspirerat av nobelprisvinnaren Alice Munros novellsamling På flykt. 

Ken Loach, som gjort socialrealismen till sitt signum i film efter film och som visat totalt 16 filmer i Cannes, tävlar mot brittiska kollegan Andrea Arnold, som kallats hans arvtagerska. Även hon har prisats av juryn i Cannes för starka, socialrealistiska filmer som Red road och Fish tank. Nu är hon aktuell med American honey, sin första amerikanska film, precis som Fish tank med en tonårstjej i centrum och utanförskap som tema. I dramat syns Sasha Lane, Shia LaBeouf och Riley Keough.

Sean Penn och Charlize Theron som bröt sin förlovning efter förra årets filmfestival återförenas nu i Cannes. Det med tävlingsfilmen The last face, i regi av Penn, med Charlize Theron och Javier Bardem i huvudrollerna som hjälparbetare i ett krigshärjat Liberia.

Svenskt filmhopp i år är två kortfilmer: Simon Vahlnes Fight on a Swedish beach och Simón Mesa Sotos Madre, den senare en samproduktion med Colombia.

Filmfestivalen i Cannes fyller 70 år i år. Idén till festivalen kom från franske utbildnings- och kulturministern Jean Zay. Han ville 1938 konkurrera med filmfestivalen i Venedig som då styrdes av fascister. Premiäråret var ett bra år för Sverige. Då vann svenske Alf Sjöberg festivalens stora pris för kärleksdramat Iris och löjtnantshjärta.

Filmfestivalen i Cannes
När: 11 - 22 maj
Var: på Franska Rivieran mellan Nice och Saint Tropez.
Hur: filmstjärnor minglar med bransch och media 
Urval: av 1869 inskickade långfilmer (rekordmånga) har 49 valts ut att tävla
Öppningsfilm: Woody Allens Café society, en kärleksfilm i 1930-talsmiljö med Kristen Steward och Jesse Eisenberg.

Mest läst