Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Stark kritik mot Bruce Willis och nya "Death wish"

Snart har nyinspelningen av "Death wish" premiär med Bruce Willis i huvudrollen. Men den nya trailern har väckt starka reaktioner: "Det är ett farligt budskap."

”Rättvist eller inte, i det här politiska och sociala klimatet kan jag inte tänka mig en mer tondöv idé än en nyinspelning av ”Death wish”, skriver tidningen Forbes recensent, Scott Mendelson om filmen som redan innan premiär väckt starka reaktioner.

Filmen från 1974 handlar om en man, Paul Kersey, som tar lagen i egna händer och rensar upp i "den undre världen" i New York. Detta efter att hans fru mördas och dottern våldtas. Death wish bygger på författaren Brian Garfields bok med samma namn (Vän av ordning).

Kallas rasistisk och fascistisk

Både i Sverige och USA väckte första filmatiseringen starka reaktioner. Den kritiserades bland annat för att glorifiera våldsammma handlingar då huvudpersonen var både domare, bödel och uppmanade folk att ta lagen i egna händer. En hel del kritiker kallade filmen för både rasistisk och fascistisk. Men samtidigt hyllades också filmen som en realitistisk skildring där huvudrollen tar upp kampen mot gängvåld och gruppvåldtäkter. 

Dagens politiska klimat

Inför nyversionen, som istället utspelar sig i Chicago, menar dagens kritiker att budskapet är farligare nu än någonsin med tanke på det politiska klimatet i USA. Esquires skribent Tyler Coates menar att den situation som USA befinner sig i gör uppmaningar till att skipa egen rättvisa med vapen i hand allt annat än lämpliga.

"2017, när vi får se polisvåld över hela nationen riktat mot färgade personer, kanske det inte är läge för en ny version av Death Wish i vilken en vit kille tar ut sin hämnd på de Dumma Snubbarna som härjar hejvilt i Chicago – en stad som har blivit själva symbolen för brottsligheten i USA", skriver han.

”Death wish borde inte göra reklam för sådant beteende. I verkligheten kan en galen rasist med vapen få för sig att hen är en hjälte”, skriver en person i sociala medier.

”En arg, vit gammal man som beväpnar sig mot Chicagos civila. Det är ett farligt budskap. Är Death wish en högervriden fan-historia? skriver en annan.

 ”Death wish” har premiär i november och regisseras av Eli Roth.

LÄS MER: Eli Roth regisserar nya Death wish

Här kan du se trailern:

Mest läst