Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Smärtsamt närgången Avicii-dokumentär

Den svenske världsstjärnan går bokstavligt talat sönder framför kameran.

FILM

Dokumentär
Avicii: True stories

Regi: Levan Tsikurishvili (Sverige 139 min)
Medverkande: Tim Bergling, Arash Pournouri med flera.

Den allra mest plågsamma film som gjorts om turnerandets baksidor är Meeting people is easy som kryper både bakom kulisserna och in under skinnet när Radiohead blir ett av världens största rockband. Nu finns det dock en ännu smärtsammare skildring av ångesten bortom arenorna. Det gör nämligen rejält ont att titta på dokumentären om Tim "Avicii" Bergling. Den svenske världsstjärnan går bokstavligt talat sönder framför kameran. Inte en gång, utan om och om igen.

Filmaren Levan Tsikurishvili har kommit förbluffande nära Tim Bergling, inte bara det att han mer eller mindre konstant befinner sig i samma rum som stjärnan utan också hur Bergling öppnar sig om glädje, ångest, alkohol och hälsoproblem. Redan tidigt i filmen, innan Levels blivit en hit konstaterar managern Arash hur "Tim kommer att dö" när allt brakar loss. Strax därpå virvlar en uppspelt, ung och släthyad Avicii förbi kameran och konstaterar att han vill "fokusera i stunden och leva dag för dag."

Kroppen pajar i Australien

Avicii ger sig ut i världen och tar sitt grabbgäng med sig, så som han lovade redan när han låg hemma i sängen med datorn och matrester och gjorde sina första mash-ups. Det är festande och euforiska nätter på Ibiza och i Miami, men snart börjar spiralen borra sig nedåt och så småningom klarar Tim Bergling inte längre av att vara Avicii. 
Kroppen pajar i Australien med hemska magsmärtor som följd. Bergling försöker komma tillbaka och tackar ja till spelningar och intervjuer trots att han knappt kan hålla sig upprätt. En personlig tränare försöker hjälpa, men i en plågsam scen på gymmet kan Tim Bergling inte skilja panikångesten som får hjärtat att rusa från den naturliga ansträngningen av träningen.

Sitter bara och skakar

Till slut vill han bara kliva av alltihop. Tillbaka under det där täcket, fast nu i en lyxsvit, skriver han ihop brevet till fansen där han berättar att han slutar turnera. Ändå är det några spelningar kvar, han kämpar med att dra sig ur, och det blir ytterligare en närgången scen där en uppenbart sjuk Tim Bergling pressas av sin omgivning trots att han sitter och bara skakar.

Sammantaget är det här en av de bästa musikdokumentärer jag sett. Dessutom med en närmast hollywoodsk dramaturgi där huvudpersonen till sist lyckas ta sig ur knipan och landar på en paradisstrand. Hoppas uppföljaren blir ljusare.

Mest läst