Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Losers

  Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

  Drama

  Drama

  Losers

  Regi: Mattias J Skoglund & Markus Marcetic,

  Sverige, 2014 (72 min)

  ROY

  Borlänge 1992. Ams driver en starta eget-kurs för apatiska ungdomar. Kursledaren Åsa (Isabelle von Saenger), som har en egen hemlig agenda, beslutar sig för att ge unge Jonas (Per Åkerström) chansen att pröva sin affärsidé: strapatsrika vildmarksvandringar med siktet inställt på företag. Ut med hela klassen i Dalarnas mörka skogar!

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det visar sig snart att Jonas inte har full koll på kartläsningen och inte heller på själva upplägget. Maten börjar ta slut. Motsättningar uppstår inom gruppen. En maktkamp vidtar.

  Blair witch project möter Flugornas herre och Den sista färden i den ojämnt agerade, men klart begåvade lilla lågbudgetfilmen Losers, regisserad av Mattias J Skoglund och Markus Marcetic. Filmen är smart uppbyggd med en enda superkort tillbakablick (då förklaras en hel del). Ångesten tilltar när det går från värre till ännu värre till allra värst.

  Ändå finns det plats för humor. Samtidigt ger filmen en dyster och trovärdig bild av bankkrisernas och arbetslöshetens Sverige på det tidiga 90-talet.

  Regissörerna har förstått att manuset inte riktigt håller för full långfilmslängd och väljer därför att stanna Losers efter 72 minuter. Ett klokt beslut.