Harley Quinn det enda roliga i Suicide Squad

Utan vettigt manus blir hypade Suicide Squad mer en lång musikvideo än en medryckande berättelse, tycker GP:s recensent.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Skurkarna blir hjältar i hypade Suicide Squad, den tredje filmen i serien DC Extended Universe, efter Man of Steel (2013) och Batman v. Superman (2016).

Ett diffust hot gör att dr Amanda Waller övertygar USA:s regering om att sammanföra en grupp superskurkar i ett slags elittrupp, ledda av officeren Rick Flag (Joel Kinnaman). Tyvärr slipper en av dem, en häxa, lös, och resten av gruppen måste slåss mot henne i stället. Vad det diffusa hotet var från början är nu glömt.

Dåligt manus

En superhjältefilm ser man inte främst för storyn. Det gör dock inte att man helt kan ignorera saker som en sammanhängande dramaturgi eller ett välskrivet manus. Inget av det finns i Suicide Squad.

ANNONS

Däremot är det snyggt. Hela filmen bågnar över av välkomponerade slagsmål, färgstarka introduktioner av rollfigurer och härligt smutsiga skurkmiljöer i järn och guld. Allt detta ackompanjeras av hits från rockhistorien, som nog är tänkta att ge en wow-känsla, men mest gör att man känner sig skriven på näsan. Introducera en elaking? Spela Sympathy for the devil. Visa skurkligan samlad för första gången? Seven nation army förstås.

Enda ljuspunkten

Av skådespelarna glänser Margot Robbie som Harley Quinn. Varje replik från henne är som en sprakande färgklick i ett annars grötigt muller av svårmodigt mummel. Will Smith verkar närmast oinspirerad, och Joel Kinnamans actiondocka till rollfigur har tyvärr inte mycket att bjuda på.

Det finns ett intressant grundtema i Suicide Squad – hur goda är egentligen "de goda"? Är det rimligt att värdera en handling olika beroende på vilket läger den kommer ifrån? Men temat drunknar i att det också ska avfyras minst fem magasin per minut från första stund.

Lång musikvideo

Ett generellt problem med den senaste tidens superhjältefilmer är just det. Där Spindelmannenfilmerna med Tobey Maguire och Christopher Nolans Batmantrilogi byggde på en rejäl historia med rollfigurer som utvecklades och som man faktiskt brydde sig om, är Suicide Squad mer en för lång musikvideo med en skara personer som slänger ur sig oneliners mellan explosionerna.

ANNONS
ANNONS