Göteborg slåss för Cinemateket

Cinematekets "storsatsning" innebär kraftfulla nerskärningar i Göteborg.

ANNONS
|

Cinematekets "storsatsning" innebär kraftfulla nerskärningar i Göteborg. Detta trots att den lokala filmklubben förra året hade högst publiksnitt i landet.

Cinemateket aviserade i veckan att de planerar att bredda sin verksamhet. Den nu drygt 50-åriga institutionen kommer att "storsatsa på visningar på flera platser i landet". Lyckligt lottade är exempelvis biograferna Odeon i Skövde och Cnma i Norrköping, som digitalt kommer att få ett berikat filmutbud. Inte med ett ord nämns i pressmeddelandet att Cinemateket samtidigt kraftfullt kommer att banta verksamheten i Göteborg och Malmö.

– Ja från och med 2017 kommer vi att vara mer restriktiva med vår verksamhet i de städerna, bekräftar Cinematekets chef Danial Brännström.

ANNONS

– Anledningen är att vi får allt svårare att låna in analoga filmkopior från arkiv runt om i världen och att utbudet av digitaliserade filmhistoriskt intressanta filmer är begränsat. Ansvariga anser att det sliter för mycket på kopiorna att skicka runt dem, och det är allt svårare att ersätta analoga kopior. Även Filminstitutets eget filmarkiv blir mer restriktiva med sin filmutlåning från och med nästa år.

Samtidigt har Cinemateket i uppdrag från regeringen och Filminstitutet att levandegöra filmhistorien på biograf.

Hur rimmar det med ert uppdrag om visningarna dras in?

– Ja, nu är det ju inte vi på Cinemateket som beslutar om lån av kopior, och vi måste programsätta med de filmer vi får tag på.

Bio Capitol i Göteborg huserar i dag den anrika filmklubben. De riskerar i vår att förlora nästan alla sina visningar. Det trots att bioklubben i fjol hade högst publiksnitt i landet. Uppgifter till GP gör gällande att Cinemateket skulle dra ner från cirka 130 till 20 visningar per år, en siffra Danial Brännström i nuläget varken kan bekräfta eller dementera.

– Det är inte klart än. Vi har lite olika förslag, och försöker få till så många visningar som möjligt.

ANNONS

Er storsatsning låter för göteborgaren som en försämring?

– Ja, men vi hade dragit ner på visningarna i Göteborg ändå. Nu testar vi i höst den här nya verksamheten i tio städer. Det är ett försök för oss att göra något positivt också, fast digitalt.

På Bio Capitol är oron stor. Vad vill du hälsa personalen?

– Vi har jobbat tillsammans under en lång period, så biografens överlevnad är viktig för oss. Just nu för vi samtal med regionen och staden. Cinemateket har gått jättebra i Göteborg, vi har trivts jättebra. Men vi ser inte att vi kommer att kunna vara där i lika hög utsträckning i framtiden.

Fakta: Cinemateket

Var: Finns i Göteborg på Bio Capitol.

Hur: cirka 130 filmvisningar per år, 5 filmer i veckan

Varför: uppdraget från regeringen och Filminstitutet är att levandegöra filmhistorien på biograf. Särskilt gäller det filmer som inte finns tillgängliga på den ordinarie biorepertoaren.

Bildades: 1964, då som Filmklubben. Första filmen var Cirkus av Charles Chaplin, önskad av Ingmar Bergman. Göteborg fick en lokal filmklubb 1967. Första filmen där var Norrtullsligan av Göteborgsregissören Per Lindberg.

I vår: kan göteborgarna se film av William Friedkin, Gunvor Nelson, Maurice Pialat, Pedro Almodóvar mfl

ANNONS