Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/8

Från kortfilmer till superhjältar i Hollywood

För fyra år sedan gjorde han kortfilmer i sin lägenhet, nu arbetar han i Hollywood. Den 9 augusti är David F Sandbergs senaste film "Annabelle: Creation" premiär och därefter kommer han regissera superhjältefilmen "Shazam!".

Det började med en tre minuter kortfilm om en varelse som bara dyker upp i mörkret. Under flera år spelade David F Sandberg och hustrun Lotta Losten in korta skräckfilmer på fritiden i sin lägenhet. Nu arbetar de i Hollywood.

Kortfilmen "Lights out" blev en viral succé och sågs av miljontals människor på Youtube. Snart ramlade samtalen in från Hollywood och regissören tillika producenten James Wan ("The Conjuring", "Furious 7") erbjöd Sandberg att göra en långfilm av idén.

LÄS MER: Svenskregisserad skräckis skräms inte

– Det har verkligen varit non-stop, och i Hollywood-mått mätt har det gått väldigt fort. Men då tänkte vi bara: Kommer det här verkligen hända, eller är det bara något de säger? berättar David F Sandberg

En besatt docka

I dag bor paret i Los Angeles, och redan innan långfilmen "Lights out" ens var färdigställd erbjöds Sandberg att göra en uppföljare på skräckfilmen "Annabelle" från 2014, om en besatt docka. Originalfilmen mötte enorma publikframgångar, men möttes av ljummen kritik.

– Först var jag tveksam: Skulle det bli samma film en gång till? Men när jag fick läsa manuset så förstod jag att det var något annorlunda, och att de ville att jag skulle komma med många egna infallsvinklar för hur vi skulle göra scenerna läskigare.

"Annabelle: Creation" utspelar sig innan den första filmen, och Sandberg berättar att han försöker ständigt överraska publiken i förhoppningen att skrämma dem.

– Man måste alltid tänka på vad publiken förväntar sig i en situation. Om jag skulle se den här filmen, vad hade jag tänkt skulle hända nu? Och sedan göra exakt tvärtom. Det är lite som att jobba som en trollkarl: Få dem att titta på en sak så händer något på ett annat ställe.

Från hemmabygge till Hollywood

Historien upprepade sig när Sandberg fick ett samtal från Warner Bros om att ta sig an superhjälten "Shazam!", redan innan "Annabelle: Creation" var färdigställd.

– De ville hitta något nytt som vi kunde göra tillsammans. Så jag fick träffa cheferna på DC och sedan var det igång. Man förväntar sig att det ska bli ett ögonblick när de säger att man har fått jobbet, men istället sätter det bara igång, säger Sandberg och skrattar.

På David F Sandbergs hemsida finns ett klipp på hur de gjort en av sina kortfilmer. Där har han skruvat isär en Ikea-bänk och pvc-rör för att bygga en bana som kameran kan åka på. Nu är förutsättningar något annorlunda, med miljonbudget och möjlighet att bygga upp kulisser i en studio.

LÄS MER: Svenske regissören gör superhjältefilm

– Nu har man alla de här dyra leksakerna, men i grunden är ju historieberättandet i fokus och det är likadant oavsett. Den största skillnaden är att när jag och Lotta filmade i vår lägenhet i Göteborg så gjorde vi det mesta själv, och här arbetar man med massa människor. Nu måste jag lära mig att berätta för andra hur jag vill ha saker.

Superhjältefilm

"Shazam!" är en del av DC:s filmsatsning och kommer utspela sig i samma universum som "Batman v Superman: Dawn of Justice", "Wonderwoman" och "Justice League". Men Sandberg oroar sig inte för att större budget och en mer etablerad filmserie ska innebära mindre frihet.

– Än så länge känns det väldigt fritt. Det har kanske att göra med att Shazam inte är den största superhjälten, och det vore säkert annorlunda om det handlade om Batman eller Superman, men än så länge är de väldigt öppna och lyssnar på mina idéer. Så det är bara att köra på så länge de låter mig göra film här.

"Annabelle: Creation" har svensk biopremiär 9 augusti medan "Shazam!" förväntas ha premiär 2019.

Fakta: David F Sandberg

  • David F Sandberg är född 1981 i Jönköping. Bor nu i Los Angeles tillsammans med hustrun Lotta Losten, som är skådespelare och smyckedesigner.
  • 2013 spelade Sandberg och hustrun Lotta Losten in "Lights out" för en webbaserad filmtävling. Filmen gick inte till final, men blev ett internetfenomen några månader senare. "Ett av de första ställena vi såg den på var Reddit. Sedan gick det hur fort som helst, och hela cirkusen började", säger David F Sandberg om kortfilmens succé på nätet.
  • "Annabelle: Creation" har svensk biopremiär 9 augusti.
Mest läst