Nu ifrågasätts vissa moment av Zentropas lärlingsutbildning. Bland annat den bestraffningsmetod som innebär val mellan smisk i rumpan och arbete på Peter Aalbaek Jensens farm. Till vänster: Peter Aalbaek Jensen. Bild: Lars Schmidt. Till höger Lars von Trier i filmbolaget Zentropas pool där lärlingarna förväntas ställa upp på att bada nakna.Bild: Staffan Löwstedt, TT
Nu ifrågasätts vissa moment av Zentropas lärlingsutbildning. Bland annat den bestraffningsmetod som innebär val mellan smisk i rumpan och arbete på Peter Aalbaek Jensens farm. Till vänster: Peter Aalbaek Jensen. Bild: Lars Schmidt. Till höger Lars von Trier i filmbolaget Zentropas pool där lärlingarna förväntas ställa upp på att bada nakna.Bild: Staffan Löwstedt, TT

Film i Väst ifrågasätter Zentropas kultur

Sedan ett år tillbaka finns filmbolagets lärlingsprogram också i Göteborg.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Nolltolerans mot alla slags trakasserier. Det är ett av villkoren för att Film i Väst i framtiden ska ingå samproduktionsavtal med Zentropa. Ändå lärs unga anställda på det danska filmbolaget upp med smisk i rumpan som bestraffning.

Hundratals unga personer har gått som lärlingar, så kallade "småtter", hos danska filmbolaget Zentropa, i Filmbyen utanför Köpenhamn. Förra året exporterades den så kallade "Småtteutbildningen" dessutom över sundet till Västsverige. Två lärlingar går nu det treåriga utbildningsprogrammet i Göteborg som avslutas i augusti 2019, och som riktar sig särskilt till unga personer som vill bli filmproducenter.

Smisk i rumpan som straff

För att antas på utbildningen fick de båda svenska lärlingarna genomgå en tre månader lång prövotid i Filmbyen utanför Köpenhamn, där runt tjugodanska "småtter" också utbildas. Där lärde de svenska lärlingarna känna sina danska kollegor. "De blir ett sammansvetsat gäng som gör vissa aktiviteter ihop, nu senast var alla i Berlin under tre dagar, fick träffa tyska producenter och ta del av hur det tyska finansieringssystemet fungerar," skriver den svenske utbildningsansvarige filmproducentenRonny Fritsche. Svenska Zentropa är noga med att påpeka att de båda utbildningarna skiljer sig åt.

ANNONS

Danska tidningen Informationpublicerade på torsdagen en kritisk granskning avZentropas Småtteutbildning, efter att hatalat med flera tidigare lärlingar och med danska FAF, fackförbundet för film och tv-arbetare. Av texten framgår att ett bestraffningssystem konsekvent tillämpas och gemensamt normaliseras av lärlingarna. Som Peter Aalbaek Jensen redogjorde för i sin intervju med GP på onsdagen får lärlingarna som straff väljasmisk i rumpan eller att arbeta i hans trädgård, eller rättare sagt på hans farm i Herfølge med att städa och mata djuren.

Mikael Fellenius vd för Film i Västlåter dämpad på rösten när artikeln kommer på tal:

– Ja jag har sett det här och jag har också varit i kontakt med Natalie Rosendahl som skrivit artikeln, och upprepat vårt ställningstagande från mötet med danska Zentropa. Vi måste vara överens om att nolltolerans råder när det gäller alla slags trakasserier.

Nu är det verkligen upp till Zentropas ledning att uppfylla det här i praktiken.

"Smisk-kulturenär oacceptabel"

Zentropa måste som bolag ta ansvar för sin verksamhet menar han.

– Där är det viktigt att de gör klart för sig själva vad trakasserier innebär, till exempel den här smisk-kulturen.

Mikael Fellenius bedyrar att det som pågår i Danmark, när det gäller "Småtteutbildningen" inte är aktuellt i Sverige.

ANNONS

– Jag vill tro att det här en företagskultur specifik förZentropa, och inte någon del av den allmänna danska kulturen.

Mikael Fellenius understryker att han har en helt annan syn på Småtteutbildningens utförande än Peter Aalbaek Jensen och även Zentropas nuvarande vd Anders Kjaershauge.

– Från en svensk synvinkel är det här helt oacceptabelt. Jag tycker att det är en varumärkesfråga för danska Zentropa att skyndsamt ta tag i. De får sätta gränsen, och säga var den går.

"Det är mycket som står på spel"

Om danska Zentropa är nöjda med sin bolagskultur, vill ni i Film i Väst förknippas med den?

– Vi har gjort många bra gemensamma produktioner med Zentropa och det vill vi fortsätta med. Men inget filmproduktionsbolag i Sverige skulle acceptera en sådan här företagskultur. Det är mycket som står på spel. När vi ska ta ställning till nästa samarbetsavtal så får vi verkligen skärskåda alla de överenskommelser vi gjort med Zentropa och se hur vi ligger till, säger Mikael Fellenius.

ANNONS