Jamie Lee Curtis, "The Scream Queen", gör en återkomst till rollen som Laurie Strode i nya Halloween.
Jamie Lee Curtis, "The Scream Queen", gör en återkomst till rollen som Laurie Strode i nya Halloween. Bild: Ryan Green

Alldeles för mycket mord

Uppföljaren till Alla helgons blodiga natt är för blodig, tycker GP:s Mats Johnson.

ANNONS
|

John Carpenters 40 år gamla slasherfilmklassiker Alla helgons blodiga natt är otäck på riktigt och tär faktiskt på krafterna. Den maskförsedde Michael Myers är ingen psykopat som plötsligt hoppar fram ur garderober. Han arbetar lugnt och metodiskt, även i dagsljus, vilket är extremt ovanligt i den här typen av filmer. Han siktar i första hand in sig på Laurie Strode, spelad av The Scream Queen, som hon kallades på den tiden, Jamie Lee Curtis.

Det gjordes hiskeligt många uppföljare, den ena värre än den andra, men nu är sista striden här (väl?) i nya filmen kort och gott kallad Halloween. Lee Curtis gör comeback. Kaxigt nog struntar regissören David Gordon Green fullständigt i uppföljarna. Detta är en direkt fortsättning på originalfilmen.

ANNONS

Halloween inleds på ett statligt fängelse för mentalsjuka kriminella män. Nu har det blivit bestämt att Myers, som inte yppat ett ord på fyra decennier, ska förflyttas till en ny anstalt. En väldigt dålig idé. Därefter kommer de härligt 1970-talsnostalgiska förtexterna samtidigt som Carpenters suggestiva musikaliska ledmotiv drar igång på soundtracket.

Hyllning till Carpenters film

Alla i publiken har vid det här laget listat ut med lillfingret att Myers kommer att rymma och återvända till den lilla staden Haddonfield natten till Halloween och mörda alla som råkar stå i vägen. Polisen (att man inte tillkallar förstärkning är ett mysterium) står hjälplös. Den enda som kan stoppa vilddjuret är, förstås, mamman och mormodern Strode. Hon är visserligen fortfarande traumatiserad, men å andra sidan också tungt beväpnad och bor i ett fortliknande hus med inbyggt skyddsrum. Och så är hon lika tuff som Linda Hamilton i Terminator 2.

Filmen är ofta en snygg hyllning till Carpenters film från 1978. Några scenlösningar är mer eller mindre identiska, men när regissör Green tror att ett mord var femte minut höjer spänningsnivån så har han fel. Som en jämförelse: Alfred Hitchcocks Psycho (1960), som ju är gastkramande så det förslår, innehåller summa två mord, siffran i nya Halloween är ungefär femton. Jag tappade räkningen.

ANNONS

Lite kul med Psycho är att kvinnliga huvudrollen i den filmen görs av Janet Leigh. Det är hon som blir knivhuggen till döds i duschen. Jamie Lee Curtis är Janet Leighs dotter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS