Felix Sandman firar sin finalplats i Melodifestivalen efter att ha gått vidare från Andra chansen i Kristianstad med låten "Every single day"
Felix Sandman firar sin finalplats i Melodifestivalen efter att ha gått vidare från Andra chansen i Kristianstad med låten "Every single day"

Fest ramar in jämn final i Melodifestivalen

Latinoglädje skjuter igång Melodifestivalens final – som avslutas med fuldans. En skitbra final, tycker schlagergeneralen. Jämntjock utan Eurovisionvinnare, säger DN:s Melodifestivalen-expert. Tolv bidrag är finalklara efter fem veckors tuff gallring.

ANNONS
|

Fyra åtråvärda finalbiljetter är i händerna på Margaret, Felix Sandman, Renaida och Mendez efter Andra chansen-duellerna i Kristianstad arena.

- Tidigt på måndag morgon är det upp och jobba som gäller, det är hög nivå i finalen och jag måste upp i den nivån, säger Leo Mendez.

Och med de åtta finalister som direktkvalificerade sig från deltävlingarna har paletten flera nyanser av musikstilar.

ANNONS

- En skitbra final, det är hits överallt. Det blev inte svårt att sätta en startordning. Finalen börjar med fest och slutar med fest, och däremellan en jädra massa olika uttryck, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Given öppning

Att låta Mendez inleda finalen med sin latinodoftande "Everyday" var ett av de lättaste besluten i hans jobb att sätta en startordning för finalen.

- Mendez var etta i mitt första startfält, i Globen 2002 med "Adrenaline", och när han nu är tillbaka 17 år senare tänkte jag att han måste öppna igen, säger Björkman.

Någon svensk vinnare i Eurovision Song Contest, som avgörs i Lissabon i maj, tror inte DN:s schlagerexpert Hanna Fahl att Sverige hittar i årets finalfält. Hon saknar Dotters "Cry" och beskriver frånvaron som "årets schlagerskandal".

- Vi har en final med hög lägstanivå. Ingenting är katastrofalt, det mesta är ganska okej radiopop och ingen behöver skämmas för sig. Men däremot är högstanivån ganska låg. Jag saknar de riktiga topparna. Det finns ingen tydlig favorit och ingen potentiell jättehit, säger journalisten Hanna Fahl, som bevakat turnén i flera år för DN och nyligen skrivit en bok om Melodifestivalens 60-åriga historia, till TT.

ANNONS

Årets finalfält är ett av de bästa som Melodifestivalen har haft, kontrar Christer Björkman.

- Speciellt om man ser resultatet utanför programmet, på listor och radiospelningar, och det gör vi. Låtarna går som tåget, säger han.

Solodebutanten Felix Sandmans hjärtesorg-ballad "Every single day" är en av alla låtar som strömmas bra utanför Melodifestivalen. Nästa helg ställer han sig på Melodifestivalens scen för tredje veckan i rad.

- Alltså, det här var det bästa som kunde hända för både låten och min debut. Jag är så glad att folk lyssnar på låten, säger Felix Sandman.

"Skrällpotential"

Björkman vill inte tippa vilket bidrag som har bäst chans att vinna, och Fahl tycker att det känns omöjligt att gissa det. Men hon tror att det blir en nagelbitare och möjlighet för skrällar.

- Jag tror att det blir som förra året, att tittarnas röster blir jämna och juryn får avgöra. Och då kan precis vad som helst hända. Vem vet, jurygrupperna kanske visar sig älska Jessica Andersson? Den polska juryn röstar hemkärt och ger en avgörande 12:a till Margaret? Det är stor skrällpotential i den här finalen, säger hon.

ANNONS

Benjamin Ingrosso, Mariette och Felix Sandman tror hon kan lyckas bäst i Eurovision.

- Men Sverige får nog vara väldigt nöjda om vi kommer sjua i år, säger Hanna Fahl.

Melodifestivalens final avgörs i Friends arena på lördag – och sänds i SVT1 med start klockan 20.00.

TT

Fakta: Startordningen i finalen

1. Mendez: "Everyday"

2. Renaida: "All the feels"

3. Martin Almgren: "A bitter lullaby"

4. John Lundvik: "My turn"

5. Jessica Andersson: "Party voice"

6. Liamoo: "Last breath"

7. Samir & Viktor: "Shuffla"

8. Mariette: "For you"

9. Felix Sandman: "Every single day"

10. Margaret: "In my cabana"

11. Benjamin Ingrosso: "Dance you off"

12. Rolandz: "Fuldans"

ANNONS