Falkenberg anordnar festival – utan män

Kommunen nappade på Emma Knyckares förslag – vill anordna mansfri festival.

ANNONS
|

Efter Emma Knyckares uppmaningom att kommunerna kunde "höra av sig" nappade Falkenbergs kommun på idén, skriver Hallands nyheter. Via Facebook fick man kontakt med Emma och nu hoppas man få arrangera den mansfria festivalen nästa sommar.

– Jag har följt debatten kring Emma Knyckares förslag om en mansfri festival och jag har hela tiden tyckt att det är en spännande idé. När jag såg artikeln i HN tänkte jag att jag hör av mig så får vi se, berättar Kristjan Fannar som har titeln destinationsutvecklare hos Falkenbergs kommun.

Efterlysning

Det hela började med Emma Knyckares inlägg på Twitter efter flera rapporter om sexuellt ofredande på Bråvallafestivalen.

ANNONS

"Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?", skrev hon.

Först kom gilla-markeringarna och delningarna, sedan började frivilliga ansluta sig till projektet: artiser, sjuksköterskor, pr-människor, projektledare och andra från diverse olika fält.

– Tydligen är det jättemånga människor som har haft tankarna i samma banor och som kände sig inspirerade av mitt inlägg, allt från lokalvårdare till landets artistelit. Det är jätteroligt, sa Emma Knyckare till GP då.

Falkenberg nappade på förslaget

Kristjan Fannar på Falkenbergs kommun är en av dem som nappade. Han lade ut en efterlysningpå Facebook och inom en halvtimme hörde Emma Knyckare själv av sig till honom.

– Det var superroligt att det gick så snabbt och det visade ju sig också att de redan har en projektorganisation. De ska träffas om ett par veckor.

Nu hoppas han att de ska höra av sig till honom och se om något går att lösa.Falkenberg har enligt honom möjlighet att ordna både en variant av Bråvalla-festivalen nära naturen men i mindre format eller en mer stadsnära festival med Way Out West som förebild.

– Det finns en massa förutfattade meningar om att det alltid ska vara i storstäder men i Falkenberg har vi både en fungerande samordning och bra ytor att vara på. Han ser inte heller några problem med att det handlar om en mansfri festival, säger Kristjan Fannar och fortsätter:

ANNONS

– Det är tragiskt med den utvecklingen vi har sett i Sverige med allt som rapporterats från olika festivaler. Jag förstår att både Emma Knyckare och andra har starka åsikter om det.

Inga bekymmer

Personal till teknikoch scenbygge är inte heller det ett bekymmer.

– Det borde vi kunna ordna. Det finns till exempel en hel eventutbildning i Varberg med en majoritet av tjejer och de har hjälpt till i andra sammanhang. Jag ser ingen brist på arbetskraft.

ANNONS