Första Lorry-filmen på 23 år

GP har träffat Peter Dalle och hemkomne komikern Björn Gustafsson – tillbaka på svensk mark efter tre år i USA.

ANNONS
|

Björn Gustafsson, iförd stickad pullover, stålbågade glasögon och en judisk kippa, synar Peter Dalle innan han sätter sig.

– Du får ju ha dina vanliga kläder på dig. Jag ser ut som om jag har fått ett sommarjobb.

Här på Lundbys församlingshem i Göteborg spelar gänget bakom den kultförklarade tv-serien Lorry (1989-1995) in en scen till sin nya film Lyrro – Ut&Invandrarna. I sketchen har lokala representanter från de stora världsreligionerna samlats för att diskutera flyktingfrågan; det hela urartar till en tävlan om vilken gudslära som egentligen är bäst, där varje religions böcker till slut vägs för att man ska se vilken som äger störst vikt.

ANNONS

Resultatet? Det får vi veta nästa år. Tydligt redan nu är dock att den politiskt inkorrekta andan från serien, som blev känd för sina många anmälningar till granskningsnämnden, har bevarats intakt.

–Jag har aldrig haft för avsikt att göra något bara för att uppröra folk, det kan jag inte se någon vits med. Jag vill att folk ska tycka det här är roligt. Men samtidigt: Man måste få skoja om allt. Även om alla inte kan skoja med alla om vad som helst, säger Peter Dalle.

Björn Gustafsson instämmer.

–Jag, till exempel, tycker inte om att skämta om mat. Det är allvarligt. Jag gillar inte ens när någon smakar på min mat, säger han.

LÄS MER: Dalle hoppar av efter fars-kritiken

Åldersängslan under attack

Mellan de olika sketcherna, som på välkänt Lorry-sätt driver hejvilt med bland annat religion, rasism, feminism, politik och åldersnoja, för att bara nämna ett axplock ämnen, får vi som röd tråd följa två par. Ett som flyr från Nordafrika till Södertälje för att komma undan sin fattiga tillvaro, och ett som gör omvänd resa, från Sverige till Afrika, för att bli solbrända, smala och, så småningom, se mycket yngre ut än vad de egentligen är.

–Vi är så rädda för att åldras. I läkemedelsindustrin går mest resurser åt att göra oss friskare och yngre, inte att bota sjukdomar. Det är en av sakerna vi vrider vi på i filmen, bara lite grann, så att det blir tydligt hur knasiga vi människor är när vi håller på, säger Peter Dalle.

ANNONS

Han kallar filmen ”en nutidsbetraktelse om människors längtan efter lite grönare gräs”, och vill med den ställa frågan: Blir vi verkligen lyckligare om vi får leva på en annan plats? Eller hinner vårt förflutna ikapp oss vart vi än reser?

LÄS MER: Visumstrulet stoppade Björn Gustafsson

Hemma från USA– ett tag i alla fall

En som gjorde ett försök i det verkliga livet var Björn Gustafsson, som för tre år sedan packade sina väskor och ”försvann” från Sverige för att söka lyckan i det stora landet i väst. Nya jobblöften i hemlandet har nu lockat tillbaka honom; kanske lite väl hastigt, för än så länge är boendesituationen oklar.

–Det här var väldigt lätt att tacka ja till. Men nej, jag har ingen bostad i Sverige just nu, eller i USA heller för den delen. Jag flyttar runt.

LÄS MER: Hollywood-regissör hyllar Gustafsson

Inte bara inom Sverige, visar det sig. Björn Gustafsson filmar också i Toronto där han är med i tv-serien People of Earth, nu inne på sin andra säsong. Och än verkar han inte vara färdig med USA. Bland annat är det den inhemska standupscenen, världens mest framstående, som lockar.

–Kanske har jag alltid dragits dit. Mina föräldrar bodde där ett tag, och om jag har räknat rätt så tillverkades jag också där. Jag växte upp med amerikanska möbler och målade en massa palmträdnär jag var liten, massa massa palmträd, så första gången jag var på en allégata i Los Angeles kändes det som om jag var hemma.

ANNONS

Innan den eventuella återresan får vi lyckligtvis se mer av Björn. Utöver rollen i Lyrro hittas han i filmen Unga Astrid, premiär nästa år, där han spelar Astrid Lindgrens make Sture, samt i en reklamshow på Globen tillsammans med bland andra Mia Skäringer och Erik Haag.

Lyrro – Ut&Invandrarna har planerad biopremiär 2018.

Fakta: Lorry-gänget

Tv-serien Lorry sändes i fyra säsonger mellan 1989 och 1995. 1991 gjorde seriens skådespelare en krogshow på Tyrol och 1994 kom filmen Yrrol – en kolossalt genomtänkt film.

Regi och manus står Peter Dalle för.

I den nya komedin återfinns från den ursprungliga truppen Suzanne Reuter, Peter Dalle, Claes Månsson och Johan Ulveson. Stefan Sauk, Lena Endre och Ulla Skoog uteblir; istället har det tillkommit en samling yngre förmågor, så som Henrik Dorsin, Björn Gustafsson, Nour El Refai och Sanna Sundqvist.

ANNONS