Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Flygbolagen tjänar på bonussystemen. Skattebetalarna är förlorarna. Arkivbild: TT.
Flygbolagen tjänar på bonussystemen. Skattebetalarna är förlorarna. Arkivbild: TT.

Experten: Skattebetalarna är förlorarna

De anställda tjänar på bonussystem. Liksom flygbolagen och bankerna. Förlorarna är skattebetalarna.

Det finns ingen anledning alls för stat och kommun att delta i bonussystem, säger Claes Sandgren, professor i civilrätt och fd ordförande för Institutet mot mutor.  

– Resorna blir bara dyrare eftersom man också betalar för poängen. Hur anställda sedan använder dessa är näst intill omöjligt att kontrollera. Det inbjuder också till skattefusk. Jag har svårt att tro att anställda som använder poängen för privat bruk tar upp det som en förmånsbeskattning.

Systemen fördyrar

Systemet fördyrar dessutom ytterligare för arbetsgivaren eftersom det skapar incitament för anställda att resa så mycket och så dyrt som möjligt, menar Claes Sandgren.

– Och de poäng som inte plockas ut av anställda förfaller ju så småningom. Det är ju egentligen en skuld som flygbolagen aldrig behöver betala.

En vildvuxen industri

Claes Sandgren beskriver bonusprogrammen som en vildvuxen industri som skapat bloggar och sajter som tipsar om hur man skaffar bonuspoäng i tjänsten. Här har de anställda en del att vinna. Flygbolagen ännu mer. 

– Bonusprogrammen är ofta mer vinstgivande än själva kärnverksamheten. Air Berlin och Air Canada har till exempel sålt sina bonussystem för mångmiljardbelopp.

Förlorarna är skattebetalarna

En tredje vinnare är bankerna och kortföretagen som gör det möjligt för exempelvis SAS-kunder att använda bonuspoäng när de tecknar elavtal eller går på krogen. Förlorarna är den som betalar för flygbiljetterna – i det här fallet skattebetalarna. 

Men det behöver inte förbli så.

– Göteborgs stad, VG-regionen och Göteborgs universitet är såpass stora kunder att de borde kunna förhandla till sig till lägre priser utan att behöva delta i bonussystem, säger Claes Sandgren. 

Se mer från - Bonussystem
Mest läst