Evelyn Mok - stå upp-komiker med kraft

ANNONS
|

Som ståuppkomiker är hon en uppåtgående stjärna, nyligen blev hon årets nykomling och belönades med titeln Tändstickan vid den årliga Svenska standup-galan.

–Det känns förstås bra att få erkännandet av sina kollegor, säger Evelyn Mok när vi ses på ett kafé i Göteborg.

Hon är påtillfälligt besök i sin gamla hemstad, som hon för tre år sedan lämnade för Stockholm.

–Det finns betydligt fler möjligheter till jobb där, men jag kan inte försörja mig på min humor, jag pluggar engelska parallellt.

Evelyn Mok är uppvuxen i Hammarkullen. Hon har kinesiska rötter, pappa kommer från Hongkong och mamma är född på det kinesiska fastlandet och växte upp i Indien.

ANNONS

–Den indiska kulturen präglade vår familj. Andra såg mig som kines men jag kände mig indisk när jag var liten, berättar Evelyn Mok.

–Under åren i grundskolan i förorten upplevde jag inte någon direkt rasism, det visste jag nog inte vad det var. Men jag kände ett utanförskap, framförallt när jag blev lite äldre och mötte folk från andra stadsdelar förstod jag att det fanns ett stigma med att bo i Hammarkullen.

Och visst har folk skrikit ”tjing-tjong” till henne och läst ramsan ”mamma kines, pappa japan, stackars små barn”.

–Jag använder mig ofta av mina erfarenheter som andra generationens invandrare när jag skriver mina humormanus. Att prata om hur det är att vara ung kvinna är också viktigt för mig, det finns med i mina skämt.

Skämten skriver hon själv.

–Det känns bra att leverera något som jag själv skapar, tycker hon.

För Evelyn Mok är det viktigt att respektera både ämnet och sin publik.

–Man kan lyfta fram svåra ämnen med humor. Men man måste tänka på vad man säger, jag vill inte såra människor. Det primära i en ståupp-föreställning är ju att folk ska ha roligt, säger Evelyn Mok.

Under höstterminen bor hon tillfälligt i London och studerar engelska vid Roe­hampton university. Hon hinner med en del ståupp-jobb också.

ANNONS

–Skämt går inte att översätta rakt av. Nu skriver jag nya skämt som jag hoppas ska passa engelsk publik.

Född: 1987 i Mariestad.

Uppväxt: I Hammarkullen, Göteborg.

Bor: I Stockholm och London (under höstterminen).

Gör: Komiker och student (engelska). Har sedan tidigare en högskoleexamen i upplevelseproduktion.

Utmärkelser: Årets Komikaze 2010, Tändstickan 2012.

Aktuell: Deltar i ett montersamtal om humor, kön och etnicitet med Johannes Klenell (Galago), skribenten Kawa Zolfagary och Sara Hansson (Tankesmedjan, P3).

ANNONS