Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Eva-Maria Hedin lurades av nätdejtingbedragare – Vill hjälpa andra med ny bok

Eva-Maria Hedin blev lurad av en nätdejtingbedragare. Nu har hon skrivit boken Scam Story för att hjälpa andra i samma situation: "Det blir ofta en skamstämpel på de här människorna. 'Hur kan man vara så dum?'. Jag vill ta bort den stämpeln", säger hon.

55-åriga Eva-Maria Hedin från Uppsala hade precis förlorat bästa vännen och gått igenom en separation. Då bestämde hon sig för att testa nätdejting. Men det hela slutade med att hon blev lurad på pengar. Därför har hon nu skrivit boken Scam Story som ska hjälpa andra i samma situation och visa de som inte drabbats hur det kan gå till. Romanen beskrivs som baserad på en verklig händelse blandat med fiktion. Medförfattare är vännen Eva Alderborn.

– Jag berättade vad som hände för min vän Eva som fick vara med mig på den här resan. Då sa hon till slut att det låter ju som en roman.

Det hela började med att Eva-Maria Hedin registrerade sig på en nätdejtingsida för tre år sedan. Där träffade hon en man som påstod sig komma från Irland och hade flyttat till Stockholm. Mannen sa sig arbeta på en oljerigg. Han påstod sig vara änkling, ingen familj och inte många vänner då han jobbade mycket efter att hans fru omkom i en biloycka.

– Han var jättetrevlig, sympatisk, belevad och uttryckte sig på perfekt engelska. Då han bodde i Stockholm tänkte jag att det inte var omöjligt att vi skulle träffas snart. Vi pratade varje dag i telefon och det var så härligt att träffa någon som var lika öppen som jag. Vi kom varandra väldigt nära då vi samtalde om allt.

Blev varnad: "Sårad"

Men en dag ska det hela ha tagit en oväntad vändning. Mannen sade sig vara utan internet, ha problem och vara i behov av pengar.

– När han frågade mig tänkte jag att det var en chansning och jag blev helt svettig när jag skulle ta beslutet. Jag beslöt mig för att chansa och tänkte att nu drar han väl då. Men det gjorde han inte, vi fortsatte ha kontakt.

Men sedan ska Eva-Maria Hedin ha fått en varning och då googlade hon hans profilbilder. Resultatet blev en så kallad Scamsida som varnar för bedragare.

– Då förstod jag vad det var frågan om. Jag konfronterade honom och han förnekade. Då tänkte jag att jag också ska få ut något av det här. Han försökte på flera olika sätt tillskansa sig pengarna, det höll på i ett halvår. Jag var sårad, arg och chockad. Men jag ville inte göra det enkelt för honom och bara blockera telefonnumret. 

"Ofta en skamstämpel"

Eva-Maria Hedin polisanmälde det hela, men blev hänvisad till polisen i England. Där gjordes en utredning men ärendet stängdes i brist på bevis. Telefonnumret ska ha varit kopplat till ett kontantkort och pengarna tas ut dagen efter och någon mottagare kan ej spåras. Mailen kom från Tyskland. Exakt hur mycket pengar Eva-Maria Hedin förde över vill hon inte berätta.

– Jag har inte berättat det för någon för jag vill inte lägga fokus på det. För det handlar inte om pengar. Det handlar om psykologi. De som trillat dit är oftast i min ålder som kanske genomgått en skilsmässa eller förlorat sin partner och kanske har pensionsbesparingar, hus eller lägenhet. Det är en kategori som söks upp, säger hon och fortsätter:

– Det blir ofta en skamstämpel på de här människorna. 'Hur kan man vara så dum?'. Jag vill ta bort den stämpel. Jag vill att man ska tycka illa om bedragarna och inte den person som försökt hjälpa.

Vill hjälpa andra drabbade

I år besöker hon och Eva Alderborn Bokmässan i Göteborg för att träffa läsare och hjälpa människor med liknande erfarenheter. De har bland annat startat en Facebookgrupp som heter Scamstory där flera anslutit sig för att diskutera ämnet. 

– Jag har fått kontakt med många och det är förskräckligt hur många som åkt dit. Det är jättetragiskt att så många goda, empatiska och tillitsfulla människor blir grundlurade. De kan ta lån för att försöka hjälpa en stackars människa. Det kan kännas skönt att komma med i den här gruppen. De som läst boken och faktiskt trillat dit är med där. De känner att de kan rådfråga oss.

Hur känner du inför nätdejting idag?

– Efter det här testade jag en annan sajt men det var scammers överallt, helt förskräckligt. Sedan dess har jag inte varit ute på sådana sidor. Egentligen är det inte min grej, jag träffar hellre personer. Jag kan tänka mig att gå på exempelvis speeddejting, men ställer mig tveksam till nätdejting.

Skulle du avråda andra från att testa nätdejting?

– Min medförfattare har träffat sin man på nätet. Så vi har helt olika erfarenheter av det här och de har varit gifta i femton år. Jag vet att det finns positiva erfarenheter också. Men det är klart, med en sådan här erfarenhet vill man inte kasta sig ut igen.

Eva-Maria Hedin tipsar

Så undviker du dejtingbedragare:

1. Det första bedragaren gör är att vilja lämna kommunikationen på sajten. Istället vill de samtala exempelvis via privat mejl eller sms. Detta för att de inte vill att samtalen ska sparas.

2. Googla mejladressen och se vad som framkommer.

3. Bildgoogla profilbilden. Ofta har de stulit bilden från någon. Flera sidor varnar för användandet av dessa.

4. Största varningen är när personen du aldrig träffat ber om pengar på olika sätt. 

Mest läst