Eva Avner, Gunilla Granath, Björn Hasselgren, Bo Herlin, Elisabeth Lundqvist, red. | Att slakta en guldkalv – visioner för ett hållbart samhälle

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

I reklamen för boken Att slakta en guldkalv – visioner för ett hållbart samhälle utlovar förlaget att den ska råda bot på både klimatångest och handlingsförlamning. Och ja, kanske. Just bara för att infallen är så många och från så olika håll.

Det börjar med en dikt av dramatikern Stina Oscarsson. Hon parar den överhängande brådskan, risken, med maning till besinning: Det är bråttom – men inte så bråttom att vi får offra demokratin eller sluta tänka, ”…för komplicerade frågor kräver komplicerade svar”.

Ett svar, formulerat av bland andra Kajsa Borgnäs och Staffan Laestadius, är att snabbast möjligt hitta bort från kolberoende och den fossila ekonomin. Ett annat, avfattat av Roland Paulsen, handlar om att redan nu börja formulera alternativ, inte bara försöka undslippa en framtida klimatkris.

ANNONS

Ett tredje svar är avsänt Josefin Wrangel. Hon försöker förgäves skapa en vision om en hållbar stad (med stadsodlingar, trähus, cykelbanor…) men konstaterar snabbt att visioner lätt blir diskursiva maktmedel. Kanske måste visionerna istället växa fram ur människors vardag, praxis? Kanske handlar det mer om att börja inse vad som är orimligt, som Wrangels barn när de spelar datorspelet The Sims och upprörs över att de inte kan förse sin virtuella stad med miljövänlig energi.

Det har varit en tung höst. En sammanvägning av världens länders klimatplaner visade att vi går mot en uppvärmning av jordens medeltemperatur på åtminstone 3,5 grader. Skrämmande videomanipulationer visar hur miljonstäder som New York och Mumbai översvämmas vid två respektive fyra graders ökad medeltemperatur. Den ena nedslående rapporten följer på den andra.

Att slakta en guldkalv är inte heller någon ljus läsning. Men skribenterna siktar framåt, försöker tänka i alternativ. Och bland de många rösterna finns istället för jordens undergång tankar om dess räddning.

ANNONS