Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ernst Kirchsteiger är tillbaka med en åttonde säsong av "Sommar med Ernst" i TV4.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ernst återupptäcker sina rötter

  I årets "Sommar med Ernst" renoverar Ernst Kirchsteiger ett litet ödetorp i Bergslagen. Till samma trakt kom hans familj från Österrike på 1950-talet. -Det är en väldigt stark upplevelse för mig, säger han.

  Under lindarna på halvön Björkskogsnäs, omgiven av ängar, orkidéer och ringlande stengärdesgårdar, ligger det lilla torpet Nymansgården som efter tio års obeboddhet får Ernst Kirchsteiger som gäst.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Det är en häftig plats med lång historia som sträcker sig tillbaka till bondelivet på 1500-talet. Det är sinnesbilden av Sverige, "Den blomstertid nu kommer", fast utan att romantisera för mycket. Man måste ha respekt för dem som var med och byggde det här landet genom att sälja mjölk, fiska och vara självförsörjande, säger Ernst Kirchsteiger.

  Två rum och kök

  Med sina två rum och kök är huset ett av programledarens mindre projekt - men har stor betydelse för Ernst personligen. Han föddes i Filipstad, "rakt över sjön bara", och det var dit som hans familj kom från Österrike på 1950-talet för att arbeta i järnindustrin.

  -Jag får verkligen en känsla för mitt eget ursprung här, säger Ernst Kirchsteiger.

  Skönhet och stillhet är ledorden i årets "Sommar med Ernst" där Carl Larsson och Sveriges största orkidéer som växer fridlysta på ängarna är inspirationskällor i inredningen. Två nya snickare kommer att synas i programmet: Magnus Liljeqvist och Johan Lagerberg, som tillsammans med Ernst hellre restaurerar än bygger nytt.

  Skyndar långsamt

  -Vårt program handlar inte om att plöja igenom ett hus och kasta ut grejer, utan man måste närma sig ödmjukt, skynda långsamt, vad är det för material som behöver tillföras, vad kan absolut inte tillföras och fråga sig vad är det för känsla jag är ute efter? säger Ernst Kirchsteiger.

  Från premiäravsnittet som visas den 25 juni och åtta avsnitt framöver kommer tittarna att "få uppleva hur ett ledset och övergivet hus sträcker på sig igen", lovar programledaren. Torpet står även värd när "Jul med Ernst" spelas in i vinter.