Humor. Martin Wallström syntes senast i hyllade tv-serien Mr Robot. Nu jobbar han gratis med att få klart Videomannen. Anledningen? Manuset.
Humor. Martin Wallström syntes senast i hyllade tv-serien Mr Robot. Nu jobbar han gratis med att få klart Videomannen. Anledningen? Manuset.

En ovanlig videoman

Ett ovanligt bra filmmanus har fått några av Sveriges allra bästa skådespelare att jobba helt gratis. Men vad är det som är så speciellt med Videomannen?

ANNONS
|

Simone kaskadkräks över kopieringsmaskinen på jobbet. Samtidigt hörs steg i korridoren utanför. Kollegan, spelad av Amanda Ooms, är på väg in i rummet. Simone hämtar en handduk. Låtsas som ingenting. Hon är full på rödvin.

Lampor, kaffekoppar och påsar med kläder trängs med skådespelare, ljussättare och regissör i smala korridorer på Skeppsbron i Göteborg. Det är en extra dimmig lördag och vecka tre av inspelningarna av Videomannen, en film skriven och regisserad av Kristian A Söderström.

Det är en ovanlig filminspelning. Inte minst för att alla inblandade jobbar gratis. Trots att projektet är helt ofinansierat, är människorna framför och bakom kameran både rutinerade och respekterade i branschen. I rollistan finns skådespelare som Stefan Sauk, Amanda Ooms, Sven Wollter, Morgan Alling, Martin Wallström och Lena Nilsson.

ANNONS

–Jag har aldrig hört om ett liknande projekt. Vi är helt överväldigade, det trodde vi inte när vi satte igång! Men alla som är här ställer upp eftersom vi tror så mycket på filmen. På ett sätt ger det mig lite hopp om framtiden, säger producenten Jim Lindmark.

Enyos videobutik har gått i konkurs. Nu försöker han att återskapa den i källaren till ett hyreshus. Här sitter han nu, med åttatusen VHS:er. Kristian A Söderström har själv samlat på filmer ”i alla år” och genom det lärde han känna verklighetens Enyo.

–Manuset bygger på en del självbiografiska grejer. På ytan handlar det om film, men egentligen handlar filmen om ensamhet och utanförskap.

Efter att ha gjort film för gatutidningen Faktum, hittade Kristian A Söderström en särskild humor och estetik som han tagit med sig till Videomannen.

–Jag älskar svart humor, drama och människor. Men oftast gillar jag människor man vanligtvis inte ser på film. Människor man kan känna igen sig i, men som vid första anblicken inte känns så vanliga.

Videomannen handlar om det dolda utanförskap som det kan innebära att till exempel vara utanför på en arbetsplats. Men filmen är också en kärlekshistoria.

–Det är två utanförskapspersoner som möts och på något sätt inspirerar varandra att förändras, säger Kristian A Söderström.

ANNONS

Så vad tror han själv är anledningen till att så många kan tänka sig att arbeta gratis för att göra filmen?

–Dels tror jag att det är på grund av den likriktning som finns inom svensk film just nu. Detta är annorlunda, en ny ton och blandning av genrer. Svart komedi, psykologisk thriller och så lite drama. Sedan är det karaktärer som man inte ser varje dag och det tror jag kan vara lockande!

Skådespelaren Martin Wallström, som senast spelade huvudrollen i den hyllade amerikanska serien Mr Robot, har precis blivit klar med en scen. Han spelar huvudpersonen Simones ”fruktansvärt jobbiga chef” på den översättningsbyrå där de jobbar.

–Det var manuset som fick mig att fastna för projektet. Det är helt enkelt väldigt bra. Det finns en svart humor, en tragikkomik och berättelse om människor i utanförskap som man verkligen hejar på, säger han.

Målet är att Videomannen ska blir klar i slutet av nästa år. Förhoppningen är att filmen sedan går upp på bio, släpps på dvd och så småningom visas på tv.

–Men det är klart att jag hoppas på att vi kan få distribution för filmen när den är klar. Det vore en sådan underbar revansch att kunna betala alla som varit med och slitit för den, säger Kristian A Söderström och ler.

ANNONS

Vad? En dramathriller/komedi av Kristian A Söderström.

När? Förhoppningsvis nästa år.

Hur? Videomannen är hittills helt ofinansierad. Alla som arbetar med filmen gör det helt gratis.

ANNONS