Bröderna Herreys omskrevs som dansande deodoranter av en recensent i DN. Journalisten och författaren Hanna Fahl har skrivit en bok om Melodifestivalens 60-åriga historia. Arkivbild.
Bröderna Herreys omskrevs som dansande deodoranter av en recensent i DN. Journalisten och författaren Hanna Fahl har skrivit en bok om Melodifestivalens 60-åriga historia. Arkivbild.

En djupdykning i 60 år av schlager

I och med Melodifestivalens 60-års jubileum släpps boken "Melodifestivalen – från frack till folkfest". Där får läsarna följa med hela vägen från början 1958, via "dansande deodoranter", stora hits och politiska konflikter, till nutida succéer.

ANNONS
|

Sedan journalisten Hanna Fahl bevakade sin första deltävling i Melodifestivalen för sju år sedan har hon varit fast.

- Det är en sak att sitta och se det färdiga tv-programmet i soffan, det är underbart. Men att kliva in bakom kulisserna och förstå vidden av den här konstiga sagovärlden är så otroligt fascinerade, berättar hon.

Schlagereuropas stormakt

Nu släpps hennes bok om festivalens 60-åriga historia. Med hjälp av stora bilder och tillbakablickande texter undersöker Fahl en tävling med stor påverkan på den svenska musikvärlden – från när Alice Babs framförde "Lilla stjärna" 1958, till hur det lilla landet i norr förvandlades till Schlagereuropas stormakt.

ANNONS

- Man kan se Melodifestivalen som ett speciellt dokument över populärmusik, som en röd tråd som löper genom vår närhistoria, berättar Hanna Fahl.

På lördag inleds årets första deltävling i Karlstad. Melodifestivalen har under åren haft olika skepnader och format, och både hyllats och bespottats. Men den är också en maktfaktor och kan både hjälpa och stjälpa en artistkarriär, även för den som inte deltar.

- Turnén ockuperar svenskt musikliv vilket gör att annan musikspridning drunknar i floden av schlager som tar över topplistorna.

- Det är också SVT:s största nöjesproduktion under året och finansieras av licenspengar. Därför måste man kunna ställa höga krav på SVT.

ANNONS

Elaka mot artisterna

I boken diskuteras de politiska inslagen i festivalen, men också låttexter får ett eget kapitel, liksom hur medierna har bevakat tävlingen.

- Man får ofta höra att tidningarna är så taskiga mot artisterna nu för tiden, att det var bättre förr. Men redan från första början skrevs det att fel låt vann. Journalisterna var absolut mycket mer elaka mot artisterna än vad vi är nu, säger Hanna Fahl.

1977 beskrivs till exempel Greta och Malou som "två studsande korvar" av en kvällstidning, och bröderna Herrey kallades "dansande deodoranter" av en recensent på DN.

Håller ställningen

Trots att det går trögt för tablålagda etermedier i dag fortsätter Melodifestivalen att behålla sin ställning hos svenska folket.

- Melodifestivalen är det en del av den populärkulturella allmänbildningen i dag. Det är ett av få tv-program som fortfarande diskuteras i fikarummen, säger Hanna Fahl.

ANNONS

TT: Varför tror du att det är så?

- En viktig anledning är att Eurovision ligger bortom horisonten. Även om man tycker att schlager är trams vill man att Sverige ska skicka ett bidrag man kan stå för och som man tycker är bra och har vinstchanser.

TT: Hur ser du på framtiden?

- Det har gått så himla bra för Sverige de senaste åren. Två segrar och svensk schlager har blivit en exportvara. Men det är klart att det kommer att komma någon backlash så småningom.

TT

Fakta: Hanna Fahl

Gör: Författare till boken "Melodifestivalen – från frack till folkfest", utgiven av bokförlaget Max Ström. Journalist och krönikör på Dagens Nyheter

Ålder: 39 år

Tre underskattade låtar i Melodifestivalen enligt Hanna Fahl:

"Aldrig aldrig", Andreas Lundstedt, 2012

"Vad du än trodde så trodde du fel", Arja Saijonmaa, 2005

"Trollen ska trivas, Mona Grain", 1962

Hanna Fahl om årets Melodifestival: – Man vet aldrig hur en Melodifestival kommer att vara förrän man sitter i arenan med kläder och show och hela paketet. Jag har en känsla av att SVT satsar mer på knasfaktorn. Vi har artister som Edward Blom och lite andra utstickande artister i startfältet. Det är ganska gubbtätt i år, många äldre män som är med. Man hade kanske kunna blanda upp det lite med mer tanter.

ANNONS