Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/7

Efter sexbrotten – Bråvalla ställs in

Nu meddelar Bråvallafestivalen att nästa års festival ställs in. En av orsakerna uppges vara alla sexbrott på festivalen. – Det är fan inte okej. Vi accepterar det inte på vår festival, skriver festivalens arrangörer i ett pressmeddelande.

Texten fortsätter efter TV-klippet.

Efter att en våldtäkt anmälts mitt under pågående festival ställs nästa års Bråvallafestival in, uppger festivalen i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Misstänkt våldtäkt under Håkan Hellströms konsert

"Efter fredagens festival anmäldes en våldtäkt på festivalområdet och polisen utreder vad som har skett. Flera sexuella ofredanden har rapporterats och anmälts. Det finns inte ord för hur otroligt ledsna vi är över det här, och vi vill beklaga och fördöma det å det allvarligaste. Det är fan inte okej. Vi accepterar det inte på vår festival." skriver arrangören FKP Scorpio Sverige i ett pressmeddelande.

– Jag har fått nog. Våld dödar festivalupplevelsen, kärleken till musik och framförallt: Människor blir skadade. En är en för mycket, säger Folkert Koopmans, Bråvallafestivalens grundare. 

Många anmälningar

Förutom fredagkvällens misstänkta våldtäkt i publiken framför scenen under Håkan Hellströms konsert. har under årets festival har också ett fall av sexuellt tvång och elva fall av sexuellt ofredande anmälts, enligt polisen.

– Vi kommer ta ett steg tillbaka. Detta är inte på grund av ett enskilt brott eller någon enskild händelse. Det handlar inte om att vi inte kan hantera problemet eller att problemet bor i festivaler, det handlar om att göra ett tydligt ställningstagande. Vi som arbetar med Bråvalla ser festivalen som företagets hjärta och är otroligt stolta över festivalen och det arbete som vi varje dag lägger ner på att skapa en plattform för musikälskare att mötas, säger Kajsa Apelqvist, presschef för FKP Scorpio Sverige.

"Tragiskt att de här brotten sker"

För polisen som arbetat på plats på årets festival kom beskedet som en total överraskning.
– Vi fick reda på det alldeles nyss, säger Björn Öberg, presstalesperson för polisen på Bråvallafestivalen.

Vad tänker du kring att en av anledningarna uppges vara sexbrotten på festivalen?
– Det är såklart tragiskt att de här brotten sker. Sedan vilka konsekvenser de får på arrangörens beslut för festivalens framtid, det kan jag inte uttala mig om.

 

Bråvallafestivalen har också valt att publicera ett uttalande på sin Facebook.sida.

Arrangören KP Scorpio Sverige meddelar att årets festival kommer fortsätta som planerat.  De avböjer dock att uttala sig ytterligare om händelserna kring årets festival och att nästa års festival nu ställs in.

Fakta: Sexövergreppen på Bråvalla

Hittills har en våldtäkt, ett sexuellt utnyttjande och elva fall av sexuellt ofredande anmälts på Bråvallafestivalen.

Förra året anmäldes fem våldtäkter, ett våldtäktsförsök och 18 sexuella ofredanden. En av de misstänkta våldtäkterna inträffade i publikhavet under Zara Larssons konsert.

Förra sommaren fick Bråvalla skarp kritik från Nattskiftet, ett ideellt trygghetsskapande initiativ med volontärer på området, som menade att festivalen inte tog sexbrotten på allvar.

Infört årets festival har FKP Scorpio bland annat inlett ett samarbete med RFSU och Norrköpings kommun i syfte att förebygga sexuella övergrepp.

Mest läst