Efter den hårda kritiken - Bokmässans vd ber om ursäkt

Bokmässan har fått hård kritik för sitt agerande i samband ned Nya Tider-affären. Vid ett extrainsatt seminarium på söndagsförmiddagen bad vd Maria Källsson om ursäkt för mässans ”bristande rutiner”.

ANNONS
|

Ni har säkert koll på bakgrunden. Först var den högerextrema tidningen Nya Tider välkomna att ställa ut på Bokmässan i Göteborg. Sedan stoppades tidningen efter protester från olika håll, för att en tid senare åter vara välkommen. Ett flaxigt agerande av Bokmässans ledning, menade många, men också en knivig sits där vd Maria Källsson till slut kritiserades för varje nytt beslut.

- Såhär i backspegeln kunde vi ha agerat på ett annat sätt. Vi borde ha gjort vår läxa bättre och varit mer förberedda. Det är ett arbete som vi står inför nu, sade Maria Källsson i sin inledning av det seminarium som på söndagen också blev startskottet för Bokmässans fördjupade arbete kring hur mässan i framtiden ska förhålla sig till dessa frågeställningar som inte på något sätt är enkla eller självklara.

ANNONS

Det blev tydligt när Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg fick ordet och inte kunde ge ett rakt besked på om Bokmässan gjort rätt eller fel som öppnat sina dörrar för Nya Tider.

- Jag hade accepterat vilket beslut som mässan än hade fattat, bara de hade kunnat argumentera för sin ståndpunkt. Det har man inte alls lyckats med. Det finns stora intellektuella luckor i hur mässan har hanterat begreppet yttrandefrihet.

Den uppfattningen delades av Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo, Expos researcher Jonathan Leman och kanske särskilt av GP:s ledarskribent Adam Cwejman. För honom har Bokmässan alltid varit ett torg för idéutbyte, där aparta åsikter har kunnat saluföras från både höger och vänster.

- Man borde ha varit förberedd på att det även framförs obehagliga åsikter på Bokmässan, det är inget nytt. Det sagt är Bokmässan ett privat evenemang och man bestämmer själva vilka som ska få ställa ut och inte. Yttrandefrihet är rätten att få tala, inte privilegiet att få höras i alla sammanhang. Men om Bokmässan vill behålla sin roll som ett öppet idétorg, ett Almedalen med substans, då förpliktigar det också. Det viktigaste är att Bokmässan är konsekvent i sitt agerande.

Ola Larsmo ser gärna att Bokmässan skulle ta ett större publicistiskt ansvar, att man likt PEN både stod upp för yttrandefriheten (punkt 4 i PEN:s stadgar) och bekämpade rasismen (punkt 3 i samm stadgar). Men panelen erkände utan omsvep att det också kan medföra vissa problem.

ANNONS

- Yttrandefrihet och antirasism kan vara svårt att förena, som Åsa Linderborg påpekade.

Så hur ska Bokmässan gå vidare i framtiden, undrade moderatorn Lasse Winkler.

Först och främst med ett grundligare researcharbete, menade panelen, men Bokmässan måste också bestämma sig vad den ska stå för. ”Inte vela så förbannat” som en man i publiken uttryckte saken innan seminariet drog igång.

Eller så lyssnar de på GP:s Adam Cwejman.

- Stå på er. Vik er inte när det börjar blåsa. Det kan ofta vara en storm i ett vattenglas.

ANNONS