Ebba ber inte om ursäkt

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

På några få år har 25-åriga Ebba von Sydow från Göteborg gjort sitt namn till ett starkt varumärke, som i mångt och mycket har kommit att sälja sig självt. Efter en kometkarriär på Expressens fredagsbilaga blev hon i höstas headhuntad till en av landets största tidskrifter. Vecko-Revyn blev Ebbas Vecko-Revyn. Som "självutnämnd stilexpert" har hon blivit en betydande maktfaktor i det svenska medielandskapet, och husgud för många unga tjejer. Debutboken Ebbas stil är en genomarbetad rosa modebibel (omslaget liknar Paris Hiltons Confessions of an Heiress) som frossar i kändisar, designerlyx och de rätta accessoarerna. Den är helt enkelt vad den utger sig för att vara. Ebba von Sydow konstaterar vilka frågor som är viktiga och besvarar dem utan att tveka: Hur du bygger upp en lagom glammig vardagsgarderob, skiljer äkta från fejk, botaniserar mellan måsteväskorna och blir en prinsessa på Stureplan. Här finns tydliga rätt och fel!

ANNONS

I rollen som stilguide gäller det naturligtvis att våga veta bäst. Att ha pondus, gärna byggd på erfarenhet, bakom sina råd. Det gör och har Ebba von Sydow. Hon verkar ha generationer av shopping bakom sig och tar sina ämnen på största allvar. Tyvärr på bekostnad av både humor och distans - tonen känns ofta 50-tal. Dessutom ger dessa dryga 200 sidor intrycket av att hon är i det närmaste hög på sig själv. Men det är ju å andra sidan där konkurrensfördelen ligger: hennes läsare är just så intresserade av vad Ebba har på sig, var Ebba handlar, vems stil Ebba gillar.

För genom att haussa Ebba mest av allt har hon själv skapat sin framgång. Det är onekligen imponerande hur hon som ung kvinna bossar i en stenhård bransch utan att någonsin be om ursäkt. Samtidigt känns det trist att hon gjort det genom att endast fokusera på den allra yttersta ytligheten. Varför kunde inte landets mäktigaste unga mediekvinna ha gett några andra bidrag till samtalet? Också. Eller åtminstone vidgat debatten kring den komplexa modeindustrin. En illustrerande bildtext om Nicole Richie får avsluta: "Lionel Richies dotter och Paris Hiltons gamla vapendragare lider av ätstörningar. Sedan hon anställde garderobsstylisten Rachel Zoe har hon skapat en avundsvärd garderob." Punkt.

ANNONS

ANNONS