Lucile Gauthier spelar en ung Jeanne d'Arc i Bruno Dumonts film "Jeanette: Jeanne d'Arcs barndom". Pressbild.
Lucile Gauthier spelar en ung Jeanne d'Arc i Bruno Dumonts film "Jeanette: Jeanne d'Arcs barndom". Pressbild.

Dumont skildrar Jeanne d'Arc med hiphop

”Jeanette: Jeanne d'Arcs barndom” liknar ingenting annat du har sett. Eller vad sägs om den franska frihetshjältinnans barndom skildrad som hiphop-musikal?

ANNONS
|

Dumont, som tidigare regisserat bland annat "Camille Claudel 1915" och "Mysteriet i Slack Bay", har baserat sin film på en pjäs av Jean Peguy. Publiken får möta en ung fåraherde som säger att hon har tröttnat på hur Frankrike behandlas av engelsmännen och hur hon en dag vill ta upp kampen mot dem.

Detta skildras i långa monologer och med sång, oftast till ett hiphop-soundtrack.

- Berättelsen om Jeanne d'Arc är tidlös, det hon slogs mot finns runt om oss i dag. Därför passade det bra med elektronisk musik, säger Bruno Dumont

ANNONS

"Helgon och krigare"

Han berättar att det tog lång tid att hitta den unga flicka som spelar Jeanne i första delen av filmen, Lucile Gauthier.

- Jag tror att varje liten flicka har en Jeanne d'Arc i sig – de är både helgon och krigare. Så rollbesättningen var svår, jag ville hitta en 9-årig flicka som hade Jeannes bultande hjärta. Till sist hittade jag Lucile, och hon jobbade hårt, hon jobbade med sin sång, hon lärde sig de långa monologerna. Och det gick bra.

Spelar in uppföljare

Dumont talar om berättelsen om Jeanne d'Arc som "en fransk myt".

- Alla länder, varje kultur, har sina historiska händelser som till sist blir till myter. Jeanne har blivit myten om Frankrike. Och det är detta som film kan göra – att i en enkel form skildra en komplex karaktär.

I Frankrike fick filmen bra kritik men eftersom den producerades för tv är Dumont besviken på mottagandet – han hade gärna sett en biolansering. Inom kort börjar han spela in en uppföljare.

ANNONS

- Där kommer jag att skildra slagen och rättegången mot henne.

"Jeanette: Jeanne d'Arcs barndom" får svensk biopremiär den 16 februari.

TT

Fakta: Jeanne d'Arc

Jeanne d’Arc, född cirka 1412, växte upp i en bondefamilj i Domrémy och började i de tidiga tonåren höra röster som vägledde henne – bland annat blev hon uppmanad till att rädda Frankrike.

Under det pågående hundraårskriget fick hon ett budskap om att föra den franska tronföljaren Karl till den Reims och kröna honom – samtidigt som den engelske kungen Henrik V gjorde anspråk på den franska tronen. 1429 ledde hon, iförd manskläder, den franska hären som befriade den belägrade staden Orléans.

1430 tillfångatogs hon i staden Compiègne och lämnades över till engelsmännen som anklagade henne för häxeri. Hon brändes på bål den 30 maj 1431.

Den mytomspunna Jeanne d’Arc är Frankrikes nationalhelgon och firas sedan 1920 med en nationell helgdag söndagen efter 8 maj.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS