Albert Dupontel, Héloïse Balster och Nahuel Pérez Biscayart i en scen ur bioaktuella "Bakom masken". Pressbild.
Albert Dupontel, Héloïse Balster och Nahuel Pérez Biscayart i en scen ur bioaktuella "Bakom masken". Pressbild.

Dubbla roller för Dupontel

Egentligen skulle Albert Dupontel inte alls ha varit med i "Bakom masken" – han skulle "enbart" ha regisserat. Men strax före inspelningen hoppade en av huvudrollrollsinnehavarna av.

ANNONS
|

Nu är han definitivt ingen oerfaren skådespelare. Tvärtom. Han har ett 50-tal filmroller, bland annat i "Irreversible", bakom sig samtidigt som "Bakom masken" bara är den sjätte långfilmen han regisserar.

Men med en budget på runt 180 miljoner svenska kronor är det den i särklass största och dyraste film han gjort.

- För en amerikansk regissör är det inte så mycket, för Frankrike är det en mycket stor budget, säger Albert Dupontel.

ANNONS

"Bakom masken", baserad på en bok av Pierre Lemaitre, är berättelsen om hur två före detta soldater försöker överleva i Frankrike efter första världskriget.

"En stor historia"

En av dem, som också är en mycket skicklig konstnär, skadades svårt i striderna och bär ständigt en mask för ansiktet. De livnär sig med både hederliga och mindre hederliga metoder – och kommer i kontakt med sitt före detta befäl, en sadist som de såg begå mord på slagfältet och som nu tjänar grova pengar på ett korrumperat samhälle.

Det är en film som blandar drama, spänning och absurd humor och som stundtals påminner om Jean-Pierre Jeunets filmer.

- Jag säger inte emot dig, men det är inte så att jag försöker efterlikna honom utan vi arbetar båda två mycket med kameran, den ska röra sig. Med kameran kan man säga vad man vill, som de regissörer jag beundrar, som Terry Gilliam, bröderna Coen, Elem Klimov och Paul Verhoeven. Min film är inte realistisk, det är en stor historia, men det döljer sig en mindre berättelse i den, säger Dupontel.

ANNONS

- Det var inte mitt förstaval att både agera och regissera, men på ett sätt gjorde det att jag kom närmare de andra skådespelarna, vilket hjälpte filmen.

Inte samma frihet

Den andra huvudrollen spelas av Nahuel Pérez Biscayart, känd från "120 slag i minuten".

- Men min film gjordes före den. När jag "castade" honom var han okänd, och han var helt perfekt för rollen, säger Dupontel.

Han har fått förfrågningar om att göra film i USA, men känner sig tveksam.

- Jag tror inte att jag skulle få samma frihet där. Jag har talat med Paul Verhoeven, som sa att han hade det väldigt svårt att få göra det han ville där. Min nästa film, det blir en fransk lågbudgetfilm som ska heta "Adjö på er, idioter".

ANNONS

"Bakom masken" får svensk biopremiär den 13 april.

TT

Fakta: Albert Dupontel

Född 1964 i Saint-Germain-en-Laye i Frankrike. Skådespelare och regissör som debuterade 1988 med en roll i filmen "Once more". Har sedan dess spelat i ett 50-tal filmer, däribland "Irreversible" och "Kärlek och brott".

Långfilmsdebuterade som regissör 1996 med "Bernie", i vilken han också spelade huvudrollen. Har sedan dess gjort ytterligare fem långfilmer varav den senaste, "Bakom masken", nu får svensk biopremiär.

ANNONS