Det lyser i Palmhuset

Mitt i den mörka årstiden finns ljus att få..Den brittiske ljusdesignern Bruce Munros installationer visas nu i Trädgårdsföreningens Palmhus. I utställningen Light lyser hans skapelser i symbios med växtligheten.

ANNONS
|

Bruce Munrosljusskapelserväxer fram ur hans skissböcker. Där blir intryck från musik, litteratur, vetenskap och omvärlden referenser, teman och idéer. Han är främst känd för sina stora ljusinstallationer där han bland annat arbetar med fiberoptik, LED lampor, digital projektion och olika lysande objekt.

I Trädgårdsföreningens eleganta växthus från 1878, bland palmer och andra exotiska växter lyser nu sex olikaljusinstallationer. Fem rum i Palmhuset har fått var sin ljusinstallation och dessutom finns ett mullrande åskväder.

Eden Blooms är som stora lysande blomkronor som hänger i entrén till Palmhuset:

Fireflies är små källor av ljus med tusentals ljuspunkter som glimrar bland växterna i Tropikhuset.

ANNONS

Reflections är fyra ljudsatta ljusanimationer som projicieras mot grusgångarna inne i Medelhavshuset.

Time and Again vill illustrera hur vi rör oss genom tid och består av stora rostfria skivor, graverade med evighetssymbolen och morsekoden för C som också representerar ljusets hastighet. En av dessa skivor flyter i dammen i Vattenhuset.

Temperate Zone är skulpturer inspirerade av indianerna i Sonoraöknen som för hundratals år seden använde en inhemsk typ av luftkonditionering i form av perforerade lergodskrukor. Med Temperate Zones isigt ljussatta skulpturer vill Munro skapa en avslappnad platsför möten mellan människor i Kameliahuset.

Lightning Storm Med hjälp av ett 12-voltsbatteri, elstängsel och ett dåligt lysrör får åskvädret liv i Palmhusets mittskepp.

Vid sidan av utställningen i Palmhuset invigdes en mindre ljusinstallation i Slottsskogen under lördagen under namnet Göteborg Gathering. I backen upp mot Naturhistoriska museetkan man se verket.. Tanken är att den ska förmedla en upplevelse av exotiska fåglar, mitt i det svenska vinterlandskapet. Fåglarna är formade till lysande klädnypor i olika färger som hänger på linor mellan träden.

Bruce Munro har tidigare ställt ut på bland annat Victoria and Albert Museum i London, på Guggenheim museet i New York och vid Uluru (Ayers Rock) i Australien.

Utställningen pågår t o m 21/1 2018.

ANNONS
ANNONS