Den Oscarsnominerade regissören Guillermo Del Tero anklagas återigen för plagiat. Arkivbild.
Den Oscarsnominerade regissören Guillermo Del Tero anklagas återigen för plagiat. Arkivbild.

Del Toro anklagas för plagiat igen

Guillermo Del Toros "The shape of water" har med hela 13 nomineringar chansen att ta storslam på årets Oscarsgala. Men alla är inte glada över Del Toros framgångar.

ANNONS
|

Det är regissören bakom "Amelie från Montmartre", Jean-Pierre Jeunet, som nu anklagar sin mexikanske kollega för plagiat, rapporterar SVT Nyheter. Jeunet anser att det finns flera likheter mellan hans filmer och "The shape of water". Den värsta stölden handlar, enligt Jeunet, om en scen från fransmannens film "Delikatessen" från 1991.

- Scenen där paret sitter på sängkanten och dansar med sina fötter till en musikal i tv är så tydligt kopierad från filmen Delikatessen att jag säger till mig själv att regissören helt saknar självrespekt, säger han enligt SVT som hänvisar till franska Ouest France.

ANNONS

Anklagelserna har ännu inte bemötts av vare sig Del Toro eller filmbolaget.

Det här är inte första gången "The Shape of Water" anklagas för plagiat. Tidigare i år riktade sonen till den avlidne dramatikern Paul Zindel kritik mot Del Toro och sade att filmen var mer eller mindre identisk med en av Zindels pjäser.

Filmbolaget hävdade då att de eventuella likheterna var en slump och att Del Toro aldrig sett eller läst den aktuella pjäsen.

TT

ANNONS