De vill skapa gemenskap genom scenen

Blommor, glitter och glam är temat när Scenkonstgalan anordnas för tredje året i rad. En översikt av årets nominerade avslöjar att den stora i vinnaren i Göteborg är undergroundscenen. Segal Mohamed och Carmen Jedrzejak är några av de yngsta som blivit nominerade för ett verk de själva skapat.

ANNONS
|

Föreställningen ”Två sanningar” är berättelsen om hur det är att växa upp i en gemenskap som samhället envisas med att kalla för utanförskap. Den växte fram på två olika håll och blev en när Carmen fick ett bidrag från Fryshuset.

– I samband med att vi gick ut gymnasiet skrev vi texter om hur det är att bli vuxen och vad utanförskap egentligen betyder. Vissa skrev jag på toaletten, en del skrevs på busshållplatsen, så när finansieringen dök upp ringde jag Segal.

Nominerade till "Årets Spot On"

Dessa två unga kvinnor sprudlar av liv, tankar och vilja. När de satte ihop sina alster växte en timmes lång föreställning fram och nu är den nominerade i kategorin ”Årets Spot On” på Scenkonstgalan. Det som mitt i all glädje är en smula störande är att det ofta ifrågasätts om det verkligen är denna dynamiska duo som skrivit texten och hur det egentligen är att växa upp i utanförskap.

ANNONS

– Jag har alltid känt mig inkluderad. Det är folk utifrån som tilldelat mig, och oss, epitetet ”utanför”, menar Segal Mohamed.

Carmen tillägger:

– Folk tror inte att vi kan formulera oss, de fattar inte att vi är kapabla att skapa en egen föreställning, de tror inte att unga kan.

Tror du att folk ifrågasätter det än mer just för att ni är från en förort?

– Ja, för att det finns många som inte kan svenska och som lever i utanförskap, men det betyder inte att det också kan vara en grogrund för talang, svarar Carmen.

På så vis menar duon att det handlar om att äga och förädla det liv som tilldelats en. Ett provocerande exempel från föreställningen är ett grovt gräl där de försöker förnedra varandra så mycket som möjligt med utanförskap som redskap. Segal lägger slutligen sitt sista trumfkort med repliken ”Jag är född här”, varpå Carmen svarar ”Du är svart”.

LÄS OCKSÅ:SD-toppen flyttade in i Angered

– Vi leker med grova begrepp som gör ont. På så vis visar vi att istället för att skapa fler hierarkier och anledningar till att vi ska trycka ner varandra så bör vi lyfta varandra. Genom att locka folk till Angereds teater så kan vi öppna deras ögon, visa vår verklighet och skapa gemenskap, förklarar Segal Mohamed.

ANNONS

Små scener - stora vinnare

Bland de nominerade finns ett antal av Göteborgs olika teatrar, men de största scenerna lyser med sin frånvaro. Nomineringarna baserat på vad jurygruppens medlemmar ser runt om i landet under året, galageneralen menar att de stora scenernas frånvaro delvis beror på att de mindre fria grupperna haft ett bra utbud i år, men det handlar även om prisets syfte.

– Vi letar efter det som bör lyftas och måste synliggöras. Ibland är det stora institutioner och grupper, men i år lyckades de små bättre, säger Matilda Johansson, Scenkonstgalans festivalgeneral.

Finns det någon röd tråd bland årets nominerade?

– Det är många personliga berättelser som handlar om den lilla människan och om att rita om verkligheten. Det är andra berättelser än de som kommit till tals och som handlar om vems ord som får höras.

LÄS OCKSÅ:Kurage bjuder på en underbart rå scenshow

Scenkonstgalan är det idag det enda priset som premierar olika typer av scenkonst. Det finns och har funnits andra priser, men dessa har fokuserat på enskilda utövare eller enbart fria teatrar och grupper. Anledningen till att en sådan här gala behövs är enkel, menar galageneralen.

– Galan är angelägen för att medborgarna ska få se den mångfald av uttryck som finns inom scenkonsten och se vilken krafter det finns inom teaterkonst och performance. Dessutom så får alla gå på röda mattan och bli fotade! Det är ingen skillnad mellan publik och konstnärer. Det är konsten som står i fokus, menar Matilda Johansson.

ANNONS

Utmanar kulturetablissemanget

Segal Mohamed och Carmen Jedrzejak känner att nomineringen i sig är en vinst. Om de i slutändan tar hem priset eller inte är sekundärt, däremot undrar de vad de kan innebära mer än ett pris i sig.

– Betyder en eventuell vinst att vi får fortsätta utveckla vår konst? Vi är här för att fortsätta arbeta och ta oss framåt, menar Segal.

Carmen tar det längre och lägger till en utmaning:

– Kulturetablissemanget vill skapa, men har svårt att engagera unga. Här har ni två unga som vill och faktiskt lyckas få ungdomar att drömma och skapa. Om vi gör nåt ihop så slipper ni trasiga busshållplatser och stökiga ungdomar som blir betydligt dyrare att ta hand om i framtiden. Våga satsa rätt, avslutar Carmen Jedrzejak.

Scenkonstgalans tema är blommor, tanken är att alla besökare ska klä upp sig i sina galnaste blomoutfits. Fast de finaste blommorna kanske bara sås under galan och blommar upp i framtiden.

ANNONS