De spelar för integrationen

Under höstlovsveckan möts ungdomar med olika bakgrunder på Café Repris vid Järntorget – för att spela spel. – Det är ett jättebra sätt att mötas och lära av varandra, säger Lola Ahmed, som är en av initiativtagarna.

ANNONS
|

"Spellovet" kallas projektet som just nu pågår. Tanken är att unga människor med olika bakgrunder ska kunna mötas, umgås och lära av varandra, utan att språket blir ett hinder. Här finns såväl svenskfödda ungdomar som nyanlända, och det gemensamma är intresset för spel. Det handlar om allt från dator- och tv-spel till klassiska brädspel.

Programmerar egna spel

En av dem som besökte Spellovet under måndagen var Yesim Ölmez.

– Det är jättekul. Just nu håller vi på att lära oss att göra egna datorspel, säger hon.

Yesim Ölmez visar en labyrint som hon ritat i ett datorprogram. Hon har precis lärt sig att programmera en boll så att det kan röra sig för att hitta sin väg genom labyrinten.

ANNONS

– Jag spelar ganska mycket spel. Det roliga är när man har ett mål och lyckas fullfölja det, säger hon.

Lär sig språk

Satsningen Spellovet arrangeras av spelföreningen Sverok, i samarbete med KFUM Göteborg. Spellovet anordnas varje år av Sverok, och temat för i år är integration.

– Man kan inte spela ett spel utan att lära sig något. Det kan till exempel handla om språk, säger Sam Bäfvenberg som är regional föreningskonsulent för Sverok Väst.

Hon förklarar att man har valt bort spel som innehåller allt för realistiska vålds- och krigsskildringar.

– Det beror på att vissa av dem som kommer hit kan ha flytt från krig, och då kan det vara känsligt. En del har inga problem alls med det, men poängen är att alla ska inkluderas, och då ska ingen behöva utsättas för något som känns obehagligt, säger hon.

Överbrygga gränser

En annan av initiativtagarna till projektet är Lola Ahmed, som är verksamhetsutvecklare hos KFUM Göteborg.

– Vi hoppas att de som kommer hit ska få något kul att göra med sina höstlov, och att det här kan bli en plats där vi möts och överbrygger gränser, säger hon.

Och visst fanns det intresse för Spellovet, redan under den inledande dagen. Ramazan Mohammed fick höra om projektet av en kompis, och även han var sugen på att lära sig mer om att programmera.

ANNONS

– Jag har inte spelat så mycket innan, men det är väldigt trevligt här. Det är första gången jag kommer hit, och jag vill försöka lära mig något, säger han.

En social sysselsättning

Sam Bäfvenberg hoppas att fler människor ska förstå att spel kan vara ett socialt sätt att lära sig nya saker på.

– Det finns många som spelar med andra på nätet. Och de som tävlar inom e-sport tränar ofta i lag. Det är absolut en social sysselsättning att hålla på med spel, säger hen.

ANNONS