De skapade ett eget virtuellt Göteborg

ANNONS
|

Regnet trummar på spårvagnens tak medan den drar fram genom Dorisburgs gator. Det är en stad av fyllegubbar, trendiga människor med påhittade jobb och korruption. Det är en värld som består av kod i stället för atomer. De hackers som är tillräckligt orädda kan därför trotsa systemet här och omforma staden efter sina egna önskningar.

Dorisburg är skådeplatsen för else Heart.Break(), ett äventyrsspel av Erik Svedäng, tidigare känd för Kometen, Clairvoyance och det prisade Blueberry Garden, som nu tillsammans med sina medarbetare ser slutet på en fem år lång utveckling.

Anledningen till att det tagit så lång tid är för att Erik Svedäng och teamet gjorde det klassiska nybörjarmisstaget med att vara alldeles för ambitiösa. Men de blev färdiga, spelet släpptes den 24 september

ANNONS

Det finns flera tankar med else Heart.Break(). En är att försöka skildra hur det är att komma till en ny stad som ung med allt vad det innebär. Som Erik Svedäng, som själv flyttade från Uppsala till Göteborg via Skövde, beskriver det:

– Man är lättlurad, naiv och tar in väldigt mycket. Utan att egentligen veta vad man ska göra med det.

I spelet anländer Sebastian till en ny stad för att starta sitt liv som vuxen och klura ut vem han egentligen vill vara.

Bland en märklig samling med folk, hackers och aktivister finner han vänner och kanske till och med kärlek. Samtidigt blir han involverad i en rörelse mot stadens korrupta ledare.

Staden Dorisburg i spelet har sin förebild i verklighetens Göteborg. Det är en stad av kanaler, fiskmåsar, spårvagnar och regn. Niklas Åkerblad, även känd som El Huervo, är art director för else Heart.Break() och har arbetat med att översätta staden till spelvärlden.

Hela Göteborg har här omtolkats till en förvriden äventyrsmiljö med fokus på Centrum, Majorna, Andra Lång och Hisingen. Det går till och med att uppleva hela äventyret på svenska, även om göteborgskan då får läggas på i huvudet.

Erik själv säger att han särskilt uppskattar detaljer som hur Niklas tagit vara på att designa mysiga områden med åldrad bebyggelse och sedan slagit upp en ful modern byggnad mitt i alltihop. Niklas själv beskriver det som gulligt och läskigt på samma gång.

ANNONS

– Det är liksom fint men bakom kulisserna är det ganska nedgånget. Det finns en patina på staden som är charmig men vittnar om ett förfall. Känslan är att vara i en stor liten stad i världen som inte riktigt lever på egna meriter. Men det är inte dåligt för den delen. Utforskar du staden så ser du att allt har hjärta och kärlek. Det är ett gött ställe att bara hänga.

Med else Heart.Break() har Erik Svedäng också velat fånga det häftiga med datorer och programmering. Att datorer har som en inneboende magisk kraft. I else Heart.Break() kan spelaren skriva om själva verkligheten på samma sätt som du skriver om koden i en dator. Det krävs inte några förkunskaper utan spelet lär dig allt efter som.

Namnet Dorisburg är i sig en referens till den svenska diktaren Harry Martinsons epos Aniara som gett Erik mycket inspiration under arbetet.

I diktsamlingen skildrar Martinson hur datorer skapar nästan sakrala möjligheter för människan.

– Det är så inspirerande att Martinson kunde se det i datorer redan på 50-talet istället för att bara avfärda det som ännu en apparat i mängden. Aniara och else Heart.Break() har det gemensamt att de inte fokuserar på tekniken utan snarare på vad funktionen av tekniken är. Vad det hela leder till.

ANNONS
ANNONS