Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/26

De gick vidare till Mellofinalen

Glamrock, bungyjumplinor och selfiefest när Melodifestivalen gick av stapeln i Malmö.

Sex personer blev till två när andra deltävlingen av Melodifestivalen 2017 gick av stapeln i Malmö. Och de som kammade hem de eftersökta finalbiljetterna var på förhandstippade.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under kvällen tävlade artister så som Lisa Ajax, Roger Pontare och Dismissed om att få gå vidare till den stora finalen i Stockholm. 

Förra veckan kammade Nano och Ace Wilder hem finalplatser under deltävlingen i Göteborg. 

En miljon år 

Pulserande ljus och vitklädda dansare som hängde från taket. Mariette var kvällens första tävlande och blev också först att ta hem en biljett till finalen. 

– Det är så extremt. Man är extremt fylld med adrenalin och någon sorts eufori som bara tar över kroppen. Jag är väldigt lycklig, säger Mariette till TT.

Kvällens andra vinnare blev Benjamin Ingrosso som gjorde sin Melodifestivalen-debut med låten "Good Lovin'". Tanken från början var däremot inte att själv uppträda.

– Min första tanken var att skriva till någon annan i Melodifestivalen. Nu står jag själv här, men tycker det är sjukt kul att skriva till andra också, säger Benjamin Ingrosso.

Andra chansen

Två artister gick under kvällen även vidare till andra chansen - Dismissed och Lisa Ajax.

Göteborgsbandet Dismissed bjöd på glamrock som andades 80-tal med låten "Hearts Align". Låten skrevs av Ola Salo och Peter Kvint. 

– Jag tror det är viktigt att alltid ifrågasätta normer och regler, även inom sin egna lilla rörelse. Det är alltid en strid när man försöker bryta normer, säger bandets  säger bandets sångare Tor Höglund. 

Efter uppträdandet passade programledaren Clara Henry på att hylla bandet.

– Det är inte alla som klarar av att göra den här scenen till en catwalk, men ni klarade det galant, säger programledaren Clara Henry.

Lisa Ajax blev 2014 den yngsta Idol-vinnaren i programmets historia. När hon förbereder sig för att kliva upp och sjunga den på förhand omtalade "I don't give a" - på grund av att ordet "fuck" används i låttexten - så passar hon på att dedikera låten till sin bortgångna farfar. 

Driver med skåningar

Under kvällen bjöds det på spektakulär kväll med alt från dansare upphängda i bungyjumplinor, en allé av flammande facklor och en snurrande plattform till normbrytande modevisning, selfiefest på jätteskärm och ett enormt tudelat ägg klätt med aluminiumfolie inuti.

Kvällen inleddes med ett spexigt sångnummer från programledarna Clara Henry, David Lindgren och Hasse Andersson där det drevs hejdlöst med skåningar. I mellanakten passade även David Lindgren på att dra en genomgång av sina favoritlåtar från programmets historia. Slutligen flög kläderna av och David stod där i endast kalsonger. 

En veteran i sammanhanget är Roger Pontare som vann Melodifestivalen 1994 och senast 2000 med låten "Vindarna viskar mitt namn". Pontare berättade innan han klev upp för att framföra låten "Himmel och hav" om sin nära relation till naturen och hur han uppskattar tystnad.

– Tystnaden är helt kravlös, om man gillar det. Det finns så mycket i tystnaden att man hör sitt eget liv. Tystnaden läker väldigt mycket, säger Roger Pontare. 

Dansant reggae

Tredje artisten upp på scenen var Etzia som bjöd på reaggae med låten "Up", samtidigt som rullskridskoåkare åkte runt henne. Låten avslutades med ett enormt rökmoln som omslöt publikhavet. 

Innan den fjärde deltagaren, rapparen Allyawan, uppträdde med låten "Vart har du vart" passade han på att hylla sin mamma. 

– Hon är utan tvekan mitt största fan, hon är en kritiker och ett fan. Om något inte duger så är hon den första jag får höra det från.

Texten uppdateras löpande under kvällens sändning. 

Texten uppdateras löpande under kvällens sändning. 

Låtlistan i deltävling 2: Malmö 

• Mariette – A Million Years
Låtskrivare: Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson

• Benjamin Ingrosso – Good Lovin'
Låtskrivare: Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Parad

• Dismissed – Hearts Align
Låtskrivare: Ola Salo, Peter Kvint

• Roger Pontare – Himmel och hav
Låtskrivare: Thomas G:son, Alexzandra Wickman

• Lisa Ajax – I Don’t Give A
Låtskrivare: Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad

• Etzia – Up
Låtskrivare: Johnny Sanchez, Hanif Sabzevari, Simon Gribbe, Erica Haylett

• Allyawan – Vart har du vart
Låtskrivare: Masse Salazar, Samuel Nazari

Mest läst