De gör ny pjäs om Stampen

GP har tidigare berättat att Stampens rekonstruktion blir en pjäs på Stadsteatern. Men nu blir händelsen teater en gång till. – Vi vill höja blicken från en lokal händelse och belysa frågor om pengar, moral och framtid i ett större perspektiv, säger dramatikern Malin Lindroth.

ANNONS
|

Hur gör man teater av en rekonstruktion av ett stort medieföretag? Uppgiften är tydligen så pass lockande att den ska bli två olika pjäser. Rekonstruktörerna – en göteborgsk dystopi är namnet på en av dem. Berättelsen är skriven av Malin Lindroth, regisseras av Nina Holst, och produceras av Tekla Film & Teater, med stöd av Västra Götalands-regionen.

I pjäsen förflyttas vi 25 år framåt i tiden, till en dystopisk framtidsversion av Göteborg.

– Det är en mörk framtidsskildring. Men det handlar inte bara om Stampen, utan hela händelsen med rekonstruktionen är ju något som väcker större, existentiella frågor, säger Malin Lindroth.

ANNONS

Har egen erfarenhet av rekonstruktionen

Malin Lindroth har själv fått uppleva effekterna av Stampens rekonstruktion på nära håll. Hon var nämligen en av de frilansande journalister som hamnade i kläm i samband med rekonstruktionen.

– Det var många som förlorade pengar i samband med det här. Man kan säga att pjäsen handlar mycket om vara i klorna på ett större maskineri som inte går att styra över. En obestämd väntan, säger Malin Lindroth.

Men enligt Malin Lindroth och Nina Holst behöver den som går och ser pjäsen inte alls vara särskilt väl insatt i händelserna kring Stampen. I första hand är det en berättelse om skuldfrågor och om ett dysfunktionellt samhälle.

– Det här är ju något som angår alla. För vi är alla med och betalar för det här, säger Nina Holst.

"Teatern får skärpa sig lite"

Hon säger också att hon anser att det är teaterns uppgift att inkludera människor, vilket hon menar att den inte alltid gör.

– Teatern får skärpa sig lite. Den måste vara angelägen för många fler. Vi som jobbar med kultur sitter på kunskaper som bör förmedlas. Det här är inget litet privat cocktailparty, säger Nina Holst.

En dystopisk framtidsskildring om ett dysfunktionellt samhälle målas upp i pjäsen, men enligt Malin Lindroth finns det faktiskt en del hoppfullhet också.

ANNONS

– Hoppet ligger ju i att man kan tala i klarspråk om sådana här saker, och nämna saker vid dess rätta namn, säger hon.

Inga verkliga personer gestaltas

Arbetet med att tillsätta rollerna i pjäsen pågår för fullt, men i nuläget vill Nina Holst och Malin Lindroth inte uttala sig om vilka som kan bli aktuella för jobbet. Även om manuset är baserat på verkliga händelser så kommer inga verkliga personer att gestaltas i pjäsen.

– Nej, vi kommer inte att ha Peter Hjörne eller någon annan riktig person med i pjäsen, säger Malin Lindroth.

Har inget med Stadsteaterns pjäs att göra

GP har tidigare berättat om Stadsteaterns pjäs Tidningshuset som Gud glömde, som kommer att gå upp på scenen i september. Även den handlar om Stampen och rekonstruktionen. Men Rekonstruktörerna är alltså en egen berättelse, som inte har med Stadsteatern att göra.

– Den här idén fanns innan vi visste om att Stadsteatern skulle göra den pjäsen. Fröet såddes under förhandlingarna i tingsrätten, säger Malin Lindroth.

Pjäsen Rekonstruktörerna – en göteborgsk dystopi kommer att presenteras i form av en regisserad reading i två omgångar på Stadsmuseet i september.

– Sedan får vi se om den sätts upp på någon teaterscen också. Det är inte omöjligt, säger Malin Lindroth.

ANNONS
ANNONS