De får betala för lerkaoset på Way out West

Helgens Way out West i kombination med kraftiga regnskurar har förvandlat Slottsskogen till ett hav av lera. Skadorna är de värsta parken varit med om sedan 90-talet. Nu står det klart att arrangörerna själva får betala för att återställa parken. - Det är ingenting som Göteborgs stad betalar. Absolut inte, säger säger Per Åberg, chef på Parkförvaltningen.

ANNONS
|

I lördags skrev GP om hur det kraftiga regnet under helgens Way out West förvandlade Slottsskogens mark till ett lerhav där besökarna halkade omkring i lera upp till anklarna.

Patrick Fredriksson, ansvarig för festivaler och sponsring på Luger, fick dåfrågan om hur parken ska återställas.

– Det är Parkförvaltningens sak att avgöra. Vi har ett möte med chefen Per Åberg direkt i morgon bitti, då ska det göras en besiktning. Efter den får vi avgöra hur vi ska gå vidare, sa han.

Värsta året hittills

Per Åberg, chef på Parkförvaltningen, är på väg till Slottsskogen för att göra en besiktning av parkens skadornär GP når honom vid niotiden på söndagsmorgonen. Men han kan redan konstatera att konsekvenserna av regnovädret under festivalen ärden värsta händelsen som drabbat parken sedan 90-talet.

ANNONS

– Detta är definitivt det värsta året sedan Way out West startade. Senast jag var med om en liknande katastrof var när det hölls en stor fältstafett under 90-talet. Det är enda gången under den tid jag jobbat som det varit så illa, då fick man göra om jättestora delar av parken, säger Per Åberg, chef på Parkförvaltningen.

Regnet började redan tidigt i veckan så marken hade redan hunnit luckras upp när festivalen började och regnet fortsatte att ösa ner i kraftiga regnskurar under hela helgen.

Allt gick inte att rädda

Varje år inför festivalen tas förebyggande åtgärder som att täcka stora delar av gräsmattorna med gummiplattor, bland annatpromenadvägarna på festivalområdet. Men alla delar går inte att rädda.

– Nu har jag inte hunnit kontrollera exakt vilka och hur stora skadorna är än, men det finns områden vi kommer få jobba väldigt mycket med, det är inget snack om den saken, säger Per Åberg.

Tidigare år har personal på festivalenstrött sågspån och träflis i gyttjan för att suga upp vatten, men under lördagen togs beslutet av Parkförvaltningen och festivalansvarigaatt man inte skulle göra det.

– Det var så pass blött att vi var rädda att det bara skulle förvärra för oss, spånen skulle antagligen bara bli gegga och vi behöver ta bort det sedan innan vi kan så om gräset.

ANNONS

Kan ta flera veckor

Parken kommer inte att bli helt återställd under den närmsta tiden. På de ställen där festivalbesökare har trampat igenom ordentligt är gräsrötterna söndertrampade och parkarbetarna behöver då börja från noll - bearbeta jorden och så om gräset.

– Riktigt förstörda områden spärras av och det kan ta 3-4 veckor innan de går att använda ordentligt igen.

Bråttom inför Midnattsloppet

Nu är det riktigt bråttom att få ordning på parken innan Midnattsloppet som hålls i helgen.

– Vi kommer inte hinna klart innan dess och kommer nog få styra om en del. Det kommer inte gå att använda delar av gräsmattorna. Vi kommer få se över det och försöka hitta lösningar så att det kan genomföras ändå.

Nu håller Per Åberg tummarna för uppehållsväder. Annars kan det bli svårt om inte omöjligt att hinna fixa parken.

– Om det fortsätter regna som det har gjort kan vi i princip inte göra någonting alls.

Betalar gör arrangören

De flesta tror nog att skattebetalarna får betala notan - men så är inte fallet. Betalar gör arrangören.

- Nej det är ingenting som Göteborgs stad betalar. Absolut inte.

Hur mycket kan det kosta?

- Vi har en sittning imorgon då vi bland annat ska gå igenom det mer noggrant och göra en offert.

ANNONS

Vad snackar vi i tusental?

- Jag vill titta lite noggrannare på det innan jag vill säga några siffror, säger Per Åberg.

ANNONS