Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

David Lindgren levererade. Resten av showen gick på knäna, skriver Johanna Hagström. Bilder: TT/GP.
David Lindgren levererade. Resten av showen gick på knäna, skriver Johanna Hagström. Bilder: TT/GP.

David Lindgren räddade showen – med ett nödrop

Johanna Hagström ville bara krypa in under en hög av skämskuddar och gömma sig under mellanakten med tv-licenssången. Men David Lindgren räddade showen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Låt oss börja i en positiv anda: Visst var David Lindgrens medley, där han i högt tempo avverkade 20-talet schlagerfavoriter, bra? Schlagermedley är kanske inte den påhittigaste idén (eller jo, hittills i år är det nog så) men han gjorde det fantastiskt snyggt - och som han sjöng!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


Äntligen fick David Lindgren visa varför han är en av landets mest anlitade musikalartister. Han dansar och sjunger strålande, därtill visade han i sin mellanakt prov på både humor och självdistans. Och Hasse Andersson var riktigt gullig som streckgubbe.

Jag vill betona att det inte är programledarnas fel att årets Melodifestival hittills har varit ett underhållningsmässigt magplask. När deras respektive färdigheter används smart blir det också bra, som i Hasse Anderssons metalversion av Änglahund förra veckan och i Lindgrens speedmedley.

Clara Henry har varit utmärkt som programmets stöttepelare, som med coolhet och lagom spralligt minspel styr skutan. Även David Lindgren har känts stabil, medan Hasse Andersson har haft svårt att minnas repliker och få till tajmingen. Ärligt talat blir jag nervös varje gång han är i bild, undantaget när han sjunger, för då är han tryggheten själv.

Det stora problemet är manuset. Det ska ha skapats av sju (!) manusförfattare. Har de skickat runt blocket och skrivit ett ord var? Det skulle kunna förklara den låga nivån på texten i det inledande sångnumret om skåningar (för givetvis måste det göras ett sådant i Malmö, gah!).

När sedan några damer i publiken reser sig upp och ”spontansjunger” en variant på tv-licenssången så slås något sorts torftighetsrekord. Jag vill bara krypa in under en hög av skämskuddar och gömma mig. Vad är det som pågår, SVT? Ni måste sluta med detta ovärdiga trams. Genast.

Resultatet i tävlingen, då? Den förhandstrippade trion Mariette, Benjamin Ingrosso och Lisa Ajax tog sig vidare som förväntat. Tre välproducerade bidrag med tre vältrimmade artister. Men jag tror inte att någon av dem står som slutvinnare om en månad. Nano Omars genombrott förra veckan kändes mer, både i hjärta och hjärna.

Och så Dismissed! Det fanns visst plats för lite normbrytande glamrock i listpopfestivalen ändå. Det betyder dessutom att GP:s tippare fick alla rätt för andra veckan i rad. Yay!

Nästa helg bevakar Jan Andersson Melodifestivalens deltävling i Växjö. Då heter en av debutanterna Owe Thörnqvist, 87 år. Missa inte det.

Läs mer om Melodifestivalen 2017
Mest läst