Cecilia Torudd | En dag med mormor
Cecilia Torudd | En dag med mormor

Cecilia Torudd | En dag med mormor – Tåget hem En dag med morfar – Sova borta

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Illustratören och serietecknaren Cecilia Torudd har blick för familjelivets tragikomiska sidor. Sedan mitten av 1980-talet har hennes serie Ensamma mamman tröstat och vederkvickt många av oss som inte riktigt lyckats pressa ner alla bitar på rätt plats i livspusslet.

Med sina nya barnbarnsböcker vänder hon sig nu till förskolebarn, och till deras far- och morföräldrar.

En dag med mormor – Tåget hem handlar om hur en hjälpsam mormorskvinna i tofsmössa och täckkappa hämtar sitt barnbarn på dagis. Hon ler och pratar käckt med alla. Men Oskar vill ha mormor för sig själv. Han räcker ut tungan åt de andra barnen.

ANNONS

En alldeles vanlig hemresa med pendeltåg utvecklar sig sedan till något riktigt dramatiskt, såväl för den lille pojken som för mormodern – fast de båda uppfattar dramatiken på helt olika vis.

I En dag med morfar – sova borta är det morfar som skall passa Oskar. Morfar är till en början inte så ambitiös i passandet.

Han gör popcorn och sätter på teven – för att se på en match han inte vill missa, tillsammans med sitt lilla barnbarn. Men Oskar har tråkigt, och börjar längta efter sin mamma. Nu är det morfar som sätts på prov.

Cecilia Torudd berättar med två parallella texter: Upptill på sidan får vi i pratbubblor se vad som sägs och vad som ropas. Under bilderna läser vi Oskars kortfattade tankar. Och där emellan finns bilderna – där huvudpersonerna rör sig, fulla av känslor och liv. I en omvärld som är mer statisk och förutsägbar.

Jag tycker om de här böckerna. De tar både barn och morföräldrar på allvar. Man ler igenkännande. Men samtidigt svider det till, av den där gamla insikten om att man alltid borde lyssna lite mer på småttingar. Inte för att alltid göra dem till viljes, eller fjäska för dem. Men för att försöka förstå deras ilska och förtvivlan på ett uppmärksammare och oräddare vis.

ANNONS

.

Fotnot: Farmor och farfar får varsin bok i höstens utgivning.

ANNONS