De fyra finalisterna i tävlingen om Polstjärnepriset: Josef Alin, cello, Enskededalen, Julia Isaksson, piano, Lund, Albin Uusijärvi, viola, Solna, och Carl Vallin, violin, Floda.
De fyra finalisterna i tävlingen om Polstjärnepriset: Josef Alin, cello, Enskededalen, Julia Isaksson, piano, Lund, Albin Uusijärvi, viola, Solna, och Carl Vallin, violin, Floda.

Carl Vallin vill spela sig till Europa

ANNONS
|

Polstjärnepriset är en tävling för unga solister inom klassisk musik. Tävlingen vänder sig till ungdomar i hela Sverige och efter kurser och två tävlingsomgångar är det nu dags för final på Göteborgs Konserthus. Carl Vallin från Floda är en av fyra finalister.

– Upplägget är lite speciellt, eftersom det är en blandning mellan tävling och kurs. Vi hade en ren kursvecka i höstas helt utanför tävlingsmomentet och efter det har vi tävlat, berättar Carl Vallin.

Han förväntar sig en storslagen kväll på konserthuset.

– Det blir väl någon form av adrenalinkick antar jag. Det ska bli inspirerande att spela på konserthuset inför förhoppningsvis en hel del folk. Själva tävlingen är ganska diffus för det är svårt att mäta och bedöma musik, så jag ska bara fokusera på att göra bra ifrån mig.

ANNONS

18-åriga Carl har spelat fiol i 13 år. Först under gymnasietiden har han kunnat lägga ner så mycket tid som han vill på övning – drygt fyra timmar per dag, ensam i övningsrummet.

– Det handlar egentligen inte om ambitioner, det handlar om att tycka att det är väldigt roligt. Jag kan ibland förundras över att folk är så imponerade av att jag övar mycket. Folk spelar dataspel fyra timmar om dagen och ingen imponeras av det. Att spela fiol är det roligaste jag vet, säger Carl.

Tävlingen arrangeras av Vänersborgs kommun. Den som vinner finalen på Konserthuset blir Sveriges representant i Eurovision Young Musicians, som är en europeisk tävling i klassisk musik för ungdomar. Dessutom går vinnaren hem med 50 000 kronor. Och Carl vet vad han ska göra med pengarna om han vinner.

– Det är ju en dyr hobby så pengar är alltid ett stöd. De kommer såklart återinvesteras i musiken, oavsett om det är till resor, instrument eller utbildning. Om jag får det kommer jag att se det som ett stipendium, säger Carl.

Däremot är han blygsam om sina chanser att vinna.

– Jag trodde knappt att jag skulle gå till final. Men det handlar ju om vad juryn uppskattar mest. Jag tror att om mina starka sidor väger tungt hos juryn så har jag en chans, men jag kan bara göra mitt bästa. Vill jag bli ännu bättre får jag öva ännu mer, och det ska jag göra i morgon också, säger Carl.

ANNONS
ANNONS