"Budskapet är enkelt: Det är nog nu"

Nej, alla män våldtar inte. Men vi är alla skyldiga att fundera över vårt eget beteende och att sätta gränser, reagera och markera mot det som vi ser och hör som inte är okej, skriver Johan Lindqvist.

ANNONS
|

Beslutet att ställa in Bråvallafestivalen nästa år är unikt. Definitivt i den svenska, och internationella festivalhistorien, men också i samhället i stort. Det är ett ställningstagande, ett konsekvent agerande som sätter press inte bara på andra festivaler utan på politiker, polis, skola, föräldrar och på var och en av oss.

LÄS MER: Efter sexbrotten - Bråvalla ställs in 2018

Budskapet är enkelt. Det är nog med att skrika horor till sina klasskamrater i korridoren, det är nog med att ropa könsord runt våra fotbollsplaner och det måste bli ett slut för sexuella kränkningar på arbetsplatser, krogar och spårvagnar. Nej, alla män våldtar inte. Men vi är alla skyldiga att fundera över vårt eget beteende och att sätta gränser, reagera och markera mot det som vi ser och hör som inte är okej.

ANNONS

Man brukar säga att festivaler är en spegling av samhället. Att allt som finns utanför området även följer med in, men att det mesta ställs på sin spets under några intensiva dagar. Oftast på gott, men ibland även på ont. Naturligtvis är inte det här ett problem enbart på musikfestivaler, men kanske kan där finnas krafter som kan vrida utvecklingen åt rätt håll även utanför grindarna.

Arrangörerna tar ansvar

Bråvallafestivalen har fått mycket kritik sedan man klampade in på den svenska festivalscenen. Det har handlat om sexuella ofredanden, våld och fylla men också om okänsliga bokningar, avsaknad av konstnärliga ambitioner och satsningar som inte har gått ihop sig. Den svenska delen av FKP Scorpio, bolaget som ligger bakom Bråvalla men även Håkan Hellströms pågående turné, har gått med mångmiljonförlust sedan flera år tillbaka och ryktena om konkurs har varit ihärdiga. Så kanske var Bråvalla ändå på väg bort från den svenska festivalfloran.

Men det spelar egentligen ingen roll i det här sammanhanget. Nu visar folket bakom Bråvalla att man tar ett annat slags ansvar. Det går förstås inte att ena dagen låta en leende Håkan Hellströms avtäcka en antivålds-skulptur och sedan låta sexuellt våld upprepas gång efter gång efter gång. "Det är en skam", som de själva uttrycker det.

ANNONS

Nu är det upp till oss allihop att åstadkomma en förändring.

ANNONS