Bröderna Luuk tar tag i sin relation

ANNONS
|

Solen skiner utanför omdebatterade och nedläggningshotade Bromma Flygplats där GP möter Martin och Kristian Luuk i väntan på ett flyg.

Martin är lite krasslig, beskriver sin tunga som wobblig som en groda, vårtig. Kristian konstaterar, på sitt typiska sätt, med ett litet, litet leende, torrt och sakligt, att ”Ja, då ska vi inte hångla.” Martin ber om varmt, rumstempererat vatten. För röstens skull.

Arbetet med föreställningen där de ställer frågan om man får göra slut med sitt syskon har inneburit att bröderna har umgåtts tätare än de gjort sedan de flyttade hemifrån. Förra våren stod de på Rivals scen i huvudstaden och just nu turnerar de i Riksteaterns regi.

ANNONS

De har gått olika vägar genom livet. Martin Luuk har varit en del av Killinggänget, men har också skrivit sex böcker, böcker som inte nått den stora publiken och som inte heller siktat mot de stora massorna.

Kristian Luuk är programledarnas programledare i Sverige och är van vid att flera miljoner människor tittar på hans program.

Nu sitter de här och berömmer varandra. Martin imponeras av hur brodern beter sig på scen, att han verkligen vågar vara avskalad och skör när han står där inför publiken. Och Kristian tycker att Martin är Sveriges bästa manusförfattare.

Men ett tag blev Kristian ledsen varje gång de sågs.

–Han kunde säga ganska stränga, ibland elaka saker och plötsligt en dag insåg jag att jag faktiskt inte behövde utsätta mig för det längre. Det var startskottet till att vi började prata med varandra om relationen, säger Kristian Luuk.

– Trots att Kristian upplevt det som att jag varit negativ mot honom och blivit ledsen av att ha varit med mig, så har jag alltid värderat honom väldigt högt. På ett privat plan. Sen har jag tyckt att våra gräl har handlat om ganska fjantiga saker som vad man ska göra för typ av tv-program och så. Men han har haft en jordande effekt på mig, han har sett till att jag inte flugit iväg för långt, säger Martin Luuk.

ANNONS

När de plötsligt började prata med varandra kände Martin att han ville se över sina motiv till att han varit tvungen att hacka på Kristian så mycket. Och Kristian har förstått att brodern inte menat något illa.

Det som började som ett spånande kring en soloföreställning med Kristian växte fram till en föreställning om brödraskap och syskonskap där deras egen historia vävs ihop med funderingar kring brödraskapets dynamik. Skämt och allvar samsas om utrymmet.

– Förr eller senare hamnar man i att man måste ha med varandra att göra, när det är dags att göra upp om arv och sådana grejer, eller ta hand om en gammal mamma. Så det är ju bra om man ger det en chans att försöka vara vän med sitt syskon, det är ju oftast livets längsta relation. Sen menar jag inte att alla syskon är som gjorda för att vara sams. Men jag tycker att det kan vara värt ett försök, säger Kristian Luuk.

När turnén är slut ska de ta sina föräldrar till Kalifornien där familjen bodde under några år i slutet av 1970-talet.

–Det kan ju gå lite hur som helst. Med hela familjens relation. Våra föräldrar är gamla och vi har tänkt att vi lägger ner våra vapen nu och försöker ge dem en nostalgisk sista resa. Men vem vet, säger Martin Luuk.

ANNONS

Fakta: Bröderna Luuk

Hur är de aktuella? Bröderna Luuk – Får man göra slut med sitt syskon?

Vilka är med: Kristian och Martin Luuk.

Regi: Emma Bucht.

Aktuell: På Kulturum i Partille och Storan i Göteborg 4–5 mars.

ANNONS