Bröderna Brothers sjunger långsamhetens lov

ANNONS
|

Länge var Gillestugan vid Järntorget Brödernas hemvist i återkommande mellandagsshower. Efter att den scenen försvann har de uppträtt lite var stans i Göteborg: Musikens hus, Stadsteaterns foajébar, Folkteatern, Nefertiti, Kombar i Majorna ...

Förra året var det premiär på 2Lång. Där kändes det som om de äntligen hade hittat hem.

- Vi kikade in och tyckte det såg mysigt ut, så vi frågade om vi kunde spela här. Det är fint med skyltfönstren här, folk som går förbi utanför kan se in när vi showar, säger Per Umaerus.

- Fast vi kände ju faktiskt till dem här lite grann innan. De är yngre men jobbar lite i samma anda som Bröderna, säger Sverker Stenbäcken.

ANNONS

Långgatorna är en del av Bröderna Brothers historia och nu är det deras barn som hänger på krogarna här. Sin första låt skrev de medan de körde runt i en bil i de här kvarteren och deras första spelning var på en fest på Första Långgatan 1986.

Per Umaerus och Robert W Ljung hade egentligen helt andra planer. De satt på Ahlströms kafé och skulle göra en pjäs av J D Salingers Räddaren i nöden, men så kom frågan om en festspelning upp. Och det gällde att snabbt få ihop något.

Det här var en tid när 70-talet som mest otidsenligt, men i en garderob i Borås väntade ett avgörande fynd. Anders Öhrn (som var brodern Ulph i bandet innan han flyttade till Stockholm) visade sig ha en pappa med ett förflutet i konfektionsbransch och sönerna hade försetts med kostymer i typiskt 70-talssnitt under sin uppväxt. Kostymer som nu passade bandet perfekt och som sedan hängde med tills de var utslitna. 70-tals estetiken är fortfarande kvar på scenen.

- Bröderna är en sorts eviga ungkarlar, som träffas och hänger. Barnsliga vuxna som pratar om viktiga saker. Försöker förhålla sig till den nya mansrollen, förklarar bandet och fyller i åt varandra.

ANNONS

Det märks att de har ett långt samarbete bakom sig. I höstas firade de 30-årsjubileum med pompa och ståt på Lorensbergsteatern, eller i alla fall med en massa gamla nummer och gästartister.

- Lorensberg är nog det roligaste vi gjort. Jag har aldrig haft så roligt och aldrig spelat så mycket fel, säger Robert W Ljung.

Det finns mycket material i lådorna efter alla shower. Men nu har de skrivit nytt igen.

Det brukar alltid finnas ett budskap i showerna, den här gången handlar det om att stanna upp och tänka efter, ha lite "långroligt", ha roligt längre alltså. Longörerna heter Brödernas fiktiva kollegor som dyker upp i showen. En återkommande figur är Stig Vetlin, nu har han blivit en opersonlig otränare som vill ta det lugnare, kör med utmattningsövningar och propagerar för en mobilfri innerstad.

Brödernas humor handlar mycket om språkakrobatik och självironi, influenserna kommer från bland annat Hasse och Tage.

- Mosebacke monarki, där finns våra stora hjältar, säger Per Umaerus.

- Men något som sällan förekommer i våra shower är underlivshumor. Vi vill heller inte vara cyniska och undviker aggressiv energi. Det ska finnas en värme, säger Robert W Ljung.

Det som är den egentliga drivkraften är musiken. Stilen spretar åt alla håll från barock till kupletter till hårdrock till franska visor. Per Umaerus, Sverker Stenbäcken eller Robert W Ljung brukar ha med sig en låtidé som sedan stöts och blöts under repen på Musikens hus. Med fem starka viljor kan det ta tid innan en låt är klar.

ANNONS

- Men vi har kommit fram till att det är roligare att säga ja än nej så vi provar alla idéer, säger Per Umeaerus.

Fakta: Bröderna Brothers

Bildades: 1986

Bakgrund: Har spelat på många scener i stan. Uppträdde under många år på Gillestugan i mellandagarna.

Består av: Alf (Robert W Ljung), Ralf (Per Umaerus) och Rolf (Sverker Stenbäcken). Samt kusin Douglas (Michael Krönlein) och morbror Glenn (Stefan Sandberg).

Klassiska låtar: Rumphugget, Torsten och Kärlek i rymden.

Aktuella: Longörerna – en slow show spelas på 2Lång 26–30/12 och 5–7/1.

ANNONS