Bråvallafestivalen, som är en av Sveriges största festivaler, firar fem år i år. Arkivbild.
Bråvallafestivalen, som är en av Sveriges största festivaler, firar fem år i år. Arkivbild.

Bråvalla vill bli mer jämställt

Bråvalla firar femårsjubileum med artister som Håkan Hellström och Laleh. Festivalen har i flera år fått kritik för ojämställdheten i sina bokningar – trots det är majoriteten män i år också.

ANNONS
|

Mellan den 28 juni och 1 juli kommer tiotusentals personer till Norrköping för att besöka Bråvalla. Festivalen hålls för femte gången, vilket arrangören FKP Scorpio har valt att fira med en extra dag jämfört med tidigare år.

Att Bråvalla är en så pass populär festival tror Kajsa Apelqvist beror dels på artistbokningarna – dels på det geografiska läget.

- Campingen tror jag också är en jätteviktig del. Det finns inte så många campingfestivaler kvar i Sverige, vi är definitivt den största. Det är något otroligt speciellt att bosätta sig på en festival i fyra dagar och bara gå helt in i den lilla världen, och umgås med andra människor som älskar musik, säger hon.

ANNONS

Säkerhetsarbete

Däremot har det inte enbart varit glädje och musik som det har rapporterats om från jättefestivalen. I fjol inkom det fem polisanmälningar om våldtäkt.

Bråvalla har mycket säkerhetspersonal på plats för att försöka förhindra våldet. Dessutom samarbetar man tätt med polisen.

- Vi uppmanar våra besökare att anmäla om de blir utsatta för våld. Det ska vara väldigt enkelt att anmäla brott på en festival. Sexuellt våld är ett stort samhällsproblem och jag tror inte att det handlar om att det är fler brott som begås nu, utan folk är mer benägna att anmäla. Där har samhällsdebatten varit viktig, säger Kajsa Apelqvist.

Hon tycker dock att det är viktigt att den typen av våld inte bara uppmärksammas som ett "evenemangsproblem".

- Det är något som finns året om på våra skolor, arbetsplatser och i våra hem, säger Kajsa Apelqvist.

"Ett mysterium"

Bråvalla har i flera år också kritiserats för sina artistbokningar, då majoriteten bestått av mansdominerade akter.

I fjol mätte initiativet Jämställd festival att 83 procent av Bråvallas bokningar bestod av mansdominerade akter – endast 12 procent var kvinnodominerade och 5 procent var mixade.

- Jag tycker att Bråvalla är lite av ett mysterium, för de bokar ganska brett. De bokar pop och rock, där könsfördelningen inte är speciellt skev i branschen. De bokar en sådan hög andel män till sina scener, jämfört med många andra festivaler, säger Kristina Wicksell, pressansvarig för Jämställd festival.

ANNONS

Enligt Kristina Wicksell finns det en historisk ojämställdhet i musikbranschen, och hon anser därför att man måste motverka detta.

- Musik är ett verktyg för att sprida berättelser, för att sprida politiska åsikter och liknande. Därför är det viktigt att alla får tillträde till det rummet, säger hon.

"Inte alls nöjda"

Bråvalla arbetar för att det ska bli mer jämställt men enligt Kajsa Apelqvist beror fördelningen ofta på att tillfrågade artister inte kan komma, eller inte ska ut och turnera det året.

- Vi har bättre siffror i år än förra året, men vi är absolut inte nöjda med de siffrorna vi har. Däremot spelar i princip alla de största svenska kvinnliga artisterna på vår festival i år och det känns jättekul. Men vi är inte nöjda och färdiga med det arbetet, det fortsätter, säger hon.

TT

Fakta: Bråvallafestivalen

Bråvalla hölls första gången 2013 i Norrköping, i år är det därför femårsjubileum. Festivalen brukar arrangeras mellan torsdag och lördag, nu är det artister på scenen redan på onsdag.

Festivalen besöktes förra året av 50 000 personer och räknas som en av Sveriges största. I år arrangeras Bråvalla mellan den 28 juni och den 1 juli.

Bland dragplåstren märks:

  1. Onsdag: System of a Down och Sabaton
  2. Torsdag: Laleh och Linkin Park
  3. Fredag: Håkan Hellström, Silvana Imam, Alesso och The Chainsmokers
  4. Lördag: Ellie Goulding, The Killers och Martin Garrix

ANNONS