Foto: TT
Foto: TT

Bokmässan söker nytt ansikte utåt

Det kokar i grytan hos Bok & biblioteks ledning. Rekryteringen av en ny vd efter Maria Källsson har inte påbörjats, men i dagarna annonserades tjänsten som programchef för Bokmässan ut; den post som Daniel Levin lämnade redan i våras på egen begäran.

ANNONS
|

Förra veckan sade Bokmässans vd Maria Källsson upp sig från sin tjänst. Hon är inte den enda som lämnat Bok & bibliotek under året. Redan i maj slutade också programchefen Daniel Levin, och jakten på hans ersättare har nu påbörjats med en fyllig annons på en rekryteringssajt för vd:ar, chefer och styrelsemedlemmar.

– Det är viktigt att vi får en programchef på plats så snart som möjligt, så vi hoppas förstås att många tar tillfället i akt och söker, säger Birgitta Jacobsson Ekblom, mässans kommunikationschef.

Vad det tyder på att både programchefen och vd:n har sagt upp sig i år, vill hon inte kommentera.

ANNONS

LÄS MER: Bokmässans vd säger upp sig

LÄS MER: Katastrofsiffra för Bokmässan

Bokmässans ansikte utåt

Programchefen är, enligt annonsen, ofta Bokmässans ansikte utåt i möten med media. Arbetet sägs också ha ett tidvis högt tempo.

Sällan lär den beskrivningen ha stämt bättre än 2015, när mässans temaland var Ungern och flera av landets främsta författare valde att bojkotta evenemanget. Detta i protest mot landets kulturpolitik, och i kölvattnet av Bokmässans samarbete med det ungerska Balassiinstitutet som är knutet till Victor Orbáns kontroversiella regering.

2017 skulle visa sig bli ett ännu svårare medieår för Bokmässan, i och med reaktionerna på att en högerextrem tidning återigentillåtits ställa ut, samt en nazistisk organisations demonstration i anslutning till evenemanget.

LÄS MER: Detta har hänt. GP:s kartläggning inför 2017 års mässa.

LÄS MER:Bokmässan efter demonstrationen: "Djupt beklämmande"

Hamnade Maria Källsson mer i skottgluggen eftersom ni saknade programchef?

– Det har varit ett tufft år, vilket gjort att det ibland kunnat bli påfrestande för den som fått stå längst fram och svara på frågor. Under 2015 delades det ansvaret mellan Daniel Levin och Maria Källsson, och i viss mån även av mig. Det är klart att organisationen påverkas när den saknar vissa funktioner, samtidigt som Maria Källsson har drivit Bokmässans frågor på ett utmärkt sätt, säger Birgitta Jacobsson Ekblom.

ANNONS

Angående tjänsten som ny vd för Bokmässan är det inte klart än när en annons ska läggas ut, eller när tillförordnade mässansvarig Frida Edman tillträder. Maria Källsson blir enligt Ekblom kvar ett tag till på sin position.

GP har sökt Svenska mässans vd Carin Kindbom för en kommentar.

ANNONS